Фирмата на П. Михайлидис „Лийв Табако“ от Сандански 3 г. със забрана да изкупува тютюн

Панайотис Михайлидис

Правителството прие решение за срок от 3 години да отнеме  разрешението за промишлена обработка на тютюн на „Лийв табако – А. Михайлидис“ АД – Сандански, чийто собственик е Панайотис Михайлидис. На практика в следващите три години фирмата няма да има право да изкупува тютюни.

Тютюнджиите вдигаха протести заради неизплатените си пари.

Причината е в неизпълнени изисквания на законовите и подзаконовите нормативни актове, свързани с издаденото разрешение за промишлена обработка на тютюн, а именно – изкупена от дружеството, но неизплатена на тютюнопроизводителите продукция, казаха от МС. Въпреки отнетия лиценз в гоцеделчевското село Дебрен, сатовчанските Слащен, Вълкосел, Туховища и др. все още неразплатени остават около половината изкупени количества тютюни през 2015 г. от „Лийв табако – А. Михайлидис“ АД“, припомниха тютюнджии. Сагата около очакването гръцката фирма да плати тютюните на производителите продължава вече четвърта година. В момента се водят разговори „Булгартабак“ да покрие дълговете на гръцката фирма, като изплати парите от изкупената им през 2015 г. продукция.

През годините тютюнопроизводители слушаха многократно обещания от ръководството на гръцката фирма, че парите ще бъдат изплатени. Стопаните провеждаха митинги, събрания, но си тръгваха с попарени надежди. „Обещанията от страна на управителя Михаил Папанастасио, че графиците и парите са готови, останаха на думи”, казаха тютюнджии.