Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвят"Газпром" се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море, демонтират...

“Газпром” се отказа от мащабния проект по дъното на Черно море, демонтират съоръжения, свързани с по-големите обеми газ

 

“Газпром” започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта “Южен поток”, пише “Интерфакс”, позовавайки се на съобщения на руския холдинг. Първоначално идеята на Москва беше да изгради газопровод по дъното на Черно море от станция Анапа до Варна от четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра.

След това обаче плановете се трансформираха – тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина – до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.

В момента “Газпром” строи и двете тръби – едната трябва да захранва турските потребители, а втората – клиентите в Европа. На този етап компанията има разрешително за строеж само на морската част на втората тръба, издадено от турските власти в средата на януари. Като част от плановете за демонтаж ще бъдат премахнати разширения на съществуващата газова инфраструктура на територията на Русия, свързана с по-големите обеми газ, необходими за захранване на “Южен поток”.

В началото на март от компанията оператор на “Турски поток” съобщиха, че 50% от тръбите по проекта са вече положени. По двете секции вече са положени общо 930 километра по дъното на Черно море. Следващата фаза за втората тръба е още 180 километра по сушата на Турция до газов хъб – на гръцката или българската граница. Бъдещето на тази тръба обаче все още не е ясно, защото няма разрешение от турските власти.

Ако газовият поток мине през България, това няма да е нарушение на европейските правила, защото страната ни няма да е транзитьор, а търговец (чрез газовия хъб Балкан).

 

Снимка:

Схемата на “Турски поток”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular