Първият указ на Путин след изборите: За свикване на запас

Владимир Путин и Доналд Тръмп разговаряли вчера, твърди NBC News

 В телефонен разговор руският президент и Тръмп обсъдили тероризма

 

Още в първия ден след като стана ясно, че побеждава безапелационно на президентските избори, Владимир Путин подписа и своя първи указ. Той е за свикване на запасняци на военни сборове през 2018 г. Указът е публикуван на портала на Кремъл с дата 19 март 2018 г. и влиза в сила от деня на подписването му.

“Руските граждани, зачислени в запас на руската армия, се приканват на запасни сборове за срок от два месеца. Те ще бъдат призовани както в частите на армията, така и в органите на Федералната служба за безопасност”, се казва в указа.

Военните сборове ще се провеждат в срокове, съгласувани с органите на изпълнителната власт. За армията те ще се определят от министерството на отбраната.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, съобщи NBC News. От медията се позовават на източник от Белия дом. Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

„Двамата лидери са говорили за практическото взаимодействие между двете държави в различни направления, включително по въпросите за осигуряване на стратегическа стабилност и борбата с международния тероризъм. Обсъден е бил и въпросът относно ограничаване на въоръжаването”, съобщава пресцентъра на руския президент.

След като Путин спечели изборите, се коментираше, че президентът на САЩ така и не е честитил официално победата на Путин. От Кремъл обявиха, че не разглеждат това като неприятелски акт. Все пак все още от Белия дом не са потвърдили официално за подобно обаждане.