ГЕРБ отказва да се хване на компроматното хоро на БСП,

Цветан Цветанов

Цветанов: Не произвеждаме жълти новини, а политики за хората

 

П. Край на схемите със стрелкички и кръгчета, който смята, че законът е нарушен – има институции. Борисов разпоредил – и дума да не се чува за президента

 

 

От ГЕРБ не искаме да бъдем политическата централа на жълтите новини, а централата на реалните политики, които достигат до хората, заяви Цветан Цветанов.

На пресконференция заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ няма да участва в тази компроматна война, посочвайки схемите за роднински назначения, представени от депутати на БСП.

Цветан Цветанов призова БСП, когато правят подобни разкрития, да сезират компетентните български институции, ако смятат, че има някакви нарушения. Заместник-председателят на ГЕРБ увери, че партията ще защити достойнството на качествените и компетентни хора, които работят за страната.

Истинският дебат трябва да бъде в парламента при внасянето на бюджета, заяви Цветанов. Той съобщи, че представители на партия ГЕРБ ще участват в днешния Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.

Цветанов отхвърли вменената вина, че е направена анкетна комисия, свързана със самолетите и уточни, че тя е заради това да има прозрачност и да се знае къде отиват парите на българските данъкоплатци.

“Няма абсолютно нищо, което да е свързано или да има умисъл за атакуване на президентската институция”, заяви Цветан Цветанов. По думите му БСП са припознали анкетната комисия като възможен политически удар срещу президентската институция.

Цветанов каза, че е разговарял с премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, като “темата за президента Радев и за президентската институция беше част от разговора и защото има много спекулации в публичното пространство, че се бламират решенията на премиера и че има евентуален разкол в ГЕРБ”.

“В разговора стигнахме до заключението, че “няма да си позволим да говорим за президентската институция, защото, независимо дали един президент ни харесва или не, той е законно избраният президент на България и представлява президентската институция на международни форуми”, каза Цветанов.

Той заяви, че ГЕРБ никога и по никакъв повод не търси конфронтация и отбеляза, че е поел ангажимент към премиера Борисов – “колкото по-малко споменавам Радев, толкова е по-добре”, но добави, че винаги ще изразяват уважението си към президентската институция.

“Партия ГЕРБ има свой организационен и политически живот и свикването на Изпълнителната й комисия е правомощие единствено на ИК и на нейния председател, каза Цветанов по повод на искането от страна на БСП за свикване на ИК на ГЕРБ за роднинските назначения. Не искаме никой да се меси в нашия организационен и политически живот, както ние не правим това по отношение на другите партии, заяви Цветанов.

Цветанов отново заяви, че ГЕРБ няма да участва в компроматната война, защото за партията управлението не е да дискредитираш опонента си с жълти и с фалшиви новини, а да се представи страната най-добре във връзка с европредседателството.

„За нас приоритет ще остане това, което обещахме на избирателите. Няма да бъдем отклонени от това независимо от опитите на БСП”, каза финансовият министър Владислав Горанов.

„Ако колегите от БСП искат да участват в дебати за бъдещето на държавата, ние сме готови да ги слушаме. Дебатите, в които те опитват да ни вкарат, не са ни интересни”, подчерта финансовият министър.

„Няма нищо лошо в това да се лансират възможно най-високи персонални стандарти. Неудобното е, че самият ти трябва да отговаряш на тях. Не ми е хрумвало да оспорвам правото на опозицията да показва нередности на управлението. Имам против правото й да си ги измисля. По-големият разговор обаче е друг и е свързан със схемите. Признавам, че за 10 години не можах да се науча да мисля в схема. Мисля на ниво цели, на ниво политики. Какво можеш да направиш, по-добро ли е от това, което предлага другият. Това е правилният разговор, а не този на кого е схемата с повече стрелки и кръгчета”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който също участва в пресконференцията.

„Има си институции, на които се подават сигнали. Ако за някой има притеснения, че в администрацията има нещо нередно, няма да се поколебаем да наредим проверка. С нито един наш член не сме правили опити да избяга от закона”, каза той.

Не може да се допуска ситуация, в която представители на властта воюват с медии, заяви още Томислав Дончев по повод скандала със заплахите към журналиста Виктор Николаев и последвалия ултиматум.

Дончев каза, че не може да се извинява от името на Валери Симеонов, но предложи Симеонов и Антон Тодоров да бъдат поканени отново в Нова тв, за да се уточнят кой какво е искал да каже и да се извинят, ако е нужно.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че партията застава зад свободата на словото, а ако има политици, които са засегнати от лъжи в медиите, могат да заведат дело.