Горанов обеща 700 милиона лева повече за заплати през 2018 г.

По-атрактивното заплащане на учителите давало резултат

 

Следващият български бюджет ще бъде с по-малък дефицит от този, който беше планиран. Това заяви на пресконференция вчера министърът на финансите Владислав Горанов. Над 700 млн. лв. повече разходи за персонал ще има в следващия бюджет, който правителството ще предложи, и то във всички сектори. В него залагаме всички тези политики, за които преди 6 месеца претендирахме за изпълнителната власт, посочи финансовият министър.

Увеличението на учителските заплати е факт и ще продължи и през следващата година, каза Горанов. Обещали сме на Северна България магистрала “Хемус” и до пролетта на 2018 г. тя ще бъде завършена като проект до разклона Плевен-Ловеч, заяви той и допълни, че другите теми са за социалната политика, за подобряване на работата на институциите и за премахването на излишната бюрократщина.

“Всичко това безспорно дразни и притеснява нашите опоненти, които трябва да намерят смислени аргументи, за да се противопоставят на успешните ни политики”, коментира Горанов. Той отбеляза, че потреблението и доходите в реалния сектор растат и това се оценява от обществото.

Следващата година се очертава да бъде добра за българската икономика, каза финансовият министър и отбеляза, че добрата новина е свързана с това, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат. Той се изразявал в това, че химици и биолози напускат някои институти на Селскостопанската академия и “влизат в българското училище”.

Целта е с увеличението на заплатите на учителите най-добрите преподаватели, които могат да бъдат мотивирани от това повишение, да влязат в класните стаи, обясни министър Горанов.

Той съобщи, че има планирано увеличение на заплатите на полицаите, но дебатът по него все още върви.

“Дайте ни време да си свършим работата в правителството, не искам да съм говорител на министър Радев”, коментира Владислав Горанов в отговор на въпрос. Той каза, че през втората половина на октомври ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество и проектът на бюджета за 2018 г. ще бъде обсъден със социалните партньори, преди да бъде внесен в парламента.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че неокончателните данни показват, че заради комплексните усилия на министерства и различни институции до момента 17 000 деца са върнати обратно в класните стаи. Той отбеляза, че това не е достатъчно, защото тези ученици трябва да бъдат и задържани в училище. “Изключително важна стъпка в тази посока е по-атрактивното възнаграждение на учителите и това е върхът на йерархията на приоритетите ни”, коментира Дончев.