Борисов нареди: Проверка на бомбоубежищата в София! Поставен е краен срок: До края на днешния ден

 

Проверка на бомбоубежищата в столицата е наредил премиерът Бойко Борисов. Заповедта цели тест дали в София има достатъчно места за укриване на населението в случай на атака и дали те покриват всички нужни условия. Нареден е и преглед на плана за действие във военно време, съобщава “24 часа”.

Заповедта на премиера Борисов на Министерството на отбраната и е със срок за изпълнение до края на деня днес.

Бройката на бомбоубежищата в София е около 500. Много от тях се намират в обществени сгради, частни постройки и жилищни кооперации. Никой обаче не се грижи за тях и състоянието им е плачевно, съобщиха от столичната пожарна миналата година. Имало образувана междуведомствена комисия, която да вземе решение кои скривалища могат да се реновират, кои трябва да се поддържат и кои трябва да бъдат напълно запечатани.

“Срещаме много проблеми. Голяма част от тези обекти нямат ясна собственост. Нямат Акт 16 и са в плачевно състояние. Направихме стъпки, за да съберем институциите и да се опитаме да решим този проблем. Решението трябва да се вземе на много високо ниво – областна управа, главен архитект, кмет”, обясни Тони Тутунаров, началник на сектор в столичната пожарна. Според него това е крайно належащо, тъй като няма яснота какъв е реалният капацитет на тези скривалища.

“Несериозно е дори да си мислим, че можем да скрием цяла София при евентуална заплаха. Според плана действащите скривалища са направени така, че да има във всеки административен район място, където да бъдат настанени хора, от които зависи градът да не се парализира. Има, разбира се, места и за цивилното население. Ние правим всичко възможно да поддържаме тези места, но средствата ни са ограничени”, обясни още Тутунаров.