Софийската градска прокуратура предаде на съд заместник-министъра на транспорта Ангел Попов

Ангел Попов

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския районен съд (СРС) обвинителен акт срещу обвиняемия Ангел Попов – зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за извършена от него измама – престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

Попов е обвинен за това, че на неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт.

В хода на разследването е установено, че към 2012 г. Попов нямал никакво служебно или лично отношение към работната група в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, която била оторизирана да разпределя ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт. Въпреки това той създал невярното впечатление у управител на транспортна фирма, че може да повлияе върху решението на този колективен орган, като предаде различни суми на някои от членовете му, назовани поименно от Попов. В действителност това било обективно невъзможно, тъй като сочените от него лица изобщо не били част от тази работна група.

Попов е с мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от една до шест години лишаване от свобода.

По Нова тв Попов заяви следното: „Това е претоплена гозба. Това беше преди пет месеца и тогава част от бранша, който в момента претопля манджата, пак повдига този въпрос. На мен ми бяха извършени много сериозни проверки. Искам само да кажа следното – аз съм завел дело срещу един от господата, който е писал против мен. Сега ще заведа още две дела – едното ще бъде и против депутата господин Свиленски.

Това са абсолютни лъжи и неверни неща. Затова казах, че аз ще спечеля делата и ще даря всички тези средства на вас и заедно ще ги разпределим на пострадали от катастрофи. Ако не беше се самосезирал господин Цацаров, щях аз да се сезирам, бъдете сигурни в това.“