Гражданско сдружение „Спаси Кюстендил” алармира: Здрави дървета се чупят наред заради паркинга пред галерията, Паунов, спри се! Как умъртвяването на гората ще ни помогне да живеем в чист и спокоен град?

За още отрязани здрави дървета пред галерията, където кметът Петър Паунов ще прави паркинг, сигнализираха от гражданската инициатива „Спаси Кюстендил”.

Петър Паунов

На обекта за 4,5 млн. лв. работи фирма „Рила” на Сашо Малинов. „Виждат се поне 5 иглолистни дървета, които са били прекършени от строителната техника, както и още няколко натрошени или удобно нарязани на купчинки. Напомняме, че този проект предвиждаше отсичането на 27 изсъхнали дървета. Всички здрави уж щяха да се местят”, алармираха в социалната мрежа от „Спаси Кюстендил”.

„Останалите общини работят по европейска програма за подобряване на околната среда в градовете, за намаление шума и замърсяването на въздуха. А в този проект е указано, че ще се унищожи една цяла гора от 40-годишни здрави брезови дървета.

И то за какво? За да се направи паркинг за 27 автомобила на мястото на тази прекрасна гора от зелено-бели брезови дървета!”, възмущава се Кирил Янакиев в социалната мрежа. Вилиян Крумов също сигнализира във фейсбук, че се режат здрави дървета. „Както можеше да се очаква, фирмата изпълнител не спазва обещанията на общината, че ще се премахнат само изсъхнали дървета, и чупи наред”, заяви и той.

„В момента брезовата горичка прилича на минно поле – навсякъде е разкопано от тежките машини, Паунов, спри се. Как унищожението на 80 здрави 40-годишни дървета ще помогне за намаляването на шума в центъра на град Кюстендил и подобряването на градската среда?”, чудят се Иглика Стоянова и Димитрина Ризова. „Щом има намерение да се унищожат повече от 20 дървета в едно населено място, особено ако това място е археологически резерват „Пауталия” – тогава по закон задължително трябва Министерството на околната среда и водите да дойде, да оцени дърветата и да подготви ОВОС – т.е. да даде разрешение или да забрани изсичането и унищожаването на тези дървета! В проектната документация на проекта за галерията няма такова разрешение! Въпреки много бройните сигнали до Министерството на околната среда и водите защо то не е предприело никакви мерки? Защо не е отговорило в писмен или устен вид на нито един сигнал, подаден от загрижени граждани? Нима в България министерствата са само за да кажем, че ги има, а в същото време те не желаят да работят?! Това не е ли безобразие!”, питат от „Спаси Кюстендил” с лидер Ивайло Атанасов.

„Ние, загрижените граждани на град Кюстендил, ви молим вас, институциите от Правителството на Република България и Европейската комисия – да спрете този компрометиран проект за картинна галерия „Владимир Димитров – Майстора”, с който първоначално се премахва най-красивата брезова горичка в центъра на града. А сега се унищожава безогледно и хилядолетното културно наследство на града”, казват още от сдружението.