Гвардейци се включват за първи път в празника за 105 г. свобода на Гоце Делчев, обявяват стипендия за ученици на името на Николай Добрев

????????????????????????????????????

Община Гоце Делчев ще отбележи с богата и разнообразна едноседмична програма 105-ата годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп (Гоце Делчев) от османско робство. Тази година в програмата за първи път ще участва Националната гвардейска част. Програмата ще започне на 16 октомври с откриване на изложбата “Генерал-майор Константин Жостов – един достоен български офицер”. Откриването ще бъде в 17,30 часа в Общинския исторически музей. На следващия ден, 17 октомври (вторник), програмата продължава с празничен концерт на Камерен оркестър със солисти от България, Македония и  Гърция, който ще се състои в малката зала в Дома на културата от 18,00 часа. Кулминацията на тържествата по повод 105-ата годишнина от Освобождението на града ще бъде на 18 октомври. Програмата ще започне в 11,00 ч. с полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на Попови ливади, а след това в 12,00 ч. ще бъдат положени цветя пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”. По-късно, в 16,45 часа, ще се положат венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, а след това и на Васил Левски. В 17,30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”. Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18,00 часа и паметника на Христо Ботев. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до паметника на загиналите във войните, което ще бъде под съпровода на Гвардейския духов оркестър. В 18,30 часа на площад «Македония» жителите и гостите на град Гоце Делчев ще могат да наблюдават уникалния спектакъл на Националната гвардейска част, наречен «Искри». Веднага след това, отново на площад «Македония», ще започне тържествена заря-проверка. Програмата на площада ще завърши с концерт, в който ще участват артисти от ансамбъла на Българската армия.

На 19 октомври (четвъртък) от 16,30 часа в ПМГ «Яне Сандански» ще бъде отбелязана 70-годишнината от рождението на Николай Добрев и ще бъде обявена стипендия за ученици на негово име. Празничната програма ще продължи на 20 октомври с изложба живопис “Докосване”, на която ще бъдат представени седем български художници. На същия ден в малката зала на Дома на културата от 17,30 часа ще бъдат наградени участниците в конкурса ”Да върнем книгите в ръцете на децата”. Програмата ще завърши на 23 октомври (понеделник) с представяне на книгата “Годишни кръгове” в памет на Петър Селяшки по повод 100-годишнината от рождението му. Събитието ще се състои в Народно читалище “Просвета-1865” от 18,00 часа.