Мадрид задейства ”ядрената опция”, с цел да замрази политическата автономия на Каталуния

 

Испанският премиер Мариано Рахой поиска в телевизионно обръщение към нацията каталунският лидер Карлес Пучдемон да каже дали е обявена независимост на Каталуния.

“Кабинетът реши да предяви официално искане към каталунското правителство да потвърди обявило ли е, или не независимост”, поясни в речта си обръщение Рахой, цитиран от „Ройтерс”.

“Отговорът на каталунския премиер ще определи по-нататъшния ход на събитията за следващите няколко дни”, заяви още той.

Испанският премиер каза, че ще продължи да действа “предпазливо и отговорно”.

Отправянето на официалното искане е необходимо за задействане на член 155 от испанската конституция, макар че основният закон не предвижда никакъв конкретен срок за отговор.

„Ройтерс” отбелязва, че задействането на член 155 е така наречената “ядрена опция”, която позволява Мадрид да замрази политическата автономия на Каталуния и да вземе областта под пряко управление. Друга агенция – ДПА, изтъква, че Рахой на практика е обявил ултиматум на Каталуния.

Испанският премиер няма право да задейства едностранно член 155. Той трябва първо да призове председателя на правителството на Каталуния (или кой да е друг регион) да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това. Ако това не стане, Рахой сезира Сената, където неговата Народна партия има мнозинство, и съобщава какви “необходими мерки” смята да приложи.

Ако предложенията на премиера бъдат одобрени с абсолютно мнозинство, той получава право да ги приложи. Процесът обаче, според наблюдателите, може да отнеме време – до 10 дни, описва процедурата Гийом Декам.

Декларацията за независимост на Каталуния, подписана от каталунските депутати, подкрепящи отделянето, и от каталунския премиер Карлес Пучдемон, за момента е символичен акт, заяви говорителят на регионалното правителство.

 

снимки

Засега декларацията за независимост, подписана първо от Карлес Пучдемон, е символичен акт.