Инж. Димитър Панов е новият почетен гражданин на Перник с гласовете на 30 от общо 41 общински съветници

Кметът Церовска: Автоматичната поливна система не работи заради кражби за над 40 000 лв., минава се на ръчно поливане

 

Инж. Димитър Панов ще е новият почетен гражданин на Перник. Зад номинацията застанаха 30 от общо 41 общински съветници. Те трябваше да обсъдят и изберат един от общо четирима кандидати за почетното звание, удостояването с което ще стане официално на 19 октомври, когато Перник ще чества Деня на града.

Социалистите не вдигнаха ръка в подкрепа на инж. Панов, защото тяхната кандидатка бе известната актриса и певица Людмила Чешмеджиева. В актива си има десетки проекти за жилищни сгради, детски градини, читалища, мостове и други съоръжения. За него голямо предизвикателство е строителството в пернишките квартали върху обрушени от въгледобива терени, изискващи проучване на особеностите и заздравяване на основата.

Сещевременно на сесията стана ясно, че перничани от близо година са свидетели на факта, че автоматичната поливна система, която бе монтирана по проекта „Зелена и достъпна градска среда”, не работи, а влагата за градинките и зелените площи в централната градска зона се осигурява ръчно с маркучи и водоноски. Вчера кметът на общината Вяра Церовска изнесе и причината за неработещата система. Гoлямa чacт oт нея е пoвpeдeнa, a мнoгo чacти са oткpaднaти oщe cлeд oфициaлнoтo oткpивaнe нa централния пернишки плoщaд пpeз 2015 г. Бил е подаден и сигнал в полицията. Но фактът е налице. Крадците не са хванати, а са нужни над 40 000 лв. зa възcтaнoвявaнeтo на автоматичната система, с които обаче не разполага. Затова се стигна до решението за ръчно поливане, поясни градоначалникът Вяра Церовска.