Иво Тренчев, Станислав Манолев и Биляна Писова с приз „Посланик на спорта на Благоевград по света“, кметът Камбитов: Спортът е космос, общината ще продължава да го спонсорира

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов връчи отличието „Спортист на годината 2017“ на многократната европейска шампионка по таекоундо и световна шампионка по кикбокс Албена Ситнилска.

Второто място зае европейският и световен шампион на ГСК „Пирин Благоевград-2011” Димитър Димитров. На трето място се класира шампионът на страната по бокс (кат. 56 кг) от Държавния личен шампионат за 2017-а и първият републикански шампион за мъже по бокс в досегашната история на спорта в Благоевград Емануил Богоев от боксов клуб „Пирин“.

На тържествената церемония в зала „Скаптопара“ кметът д-р Атанас Камбитов приветства и поздрави всички посланици на Благоевград по света чрез спорта за успехите. Той им пожела да бъдат здрави и упорити. Специални благодарности д-р Камбитов изрази към Йорданка Благоева за честта да бъде част от наградите „Спортист на годината”.

„За спорта е казано много. Спортът е космос, той е свят със свои правила. Спортът е философия, начин на живот. Спортът дава толкова много качества, които никъде другаде не можеш да придобиеш. Община Благоевград е и ще продължава да бъде ваш верен приятел, партньор. Ще продължава да бъде спонсор на спорта, на вашите усилия и вашия талант. Благоевград има своите спортисти, своите шампиони и ние сме тук, за да ви кажем колко много се радваме на вашите успехи, колко много се гордеем с вас и колко много ви обичаме. Бъдете здрави! Пожелавам много успехи! Весели празници!“, каза още кметът д-р Атанас Камбитов.

Официални гости на церемонията „10 най-добри спортисти на община Благоевград за 2017 година“ бяха първата българска световна шампионка и носител на два олимпийски медала в дисциплината скок на височина и заместник-председател на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, кметският екип и др. На тържествена церемония в зала „Скаптопара” бяха наградени най-добрите  в категориите „Треньор №1 на Благоевград“, „Отбор №1 на Благоевград“, „Спортен журналист №1 на Благоевград“, „Феър плей”. Отличени бяха още и ветерани за цялостен принос към спорта в община Благоевград. Кметът д-р Атанас Камбитов за трета поредна година връчи купи и грамоти на 50 деца шампиони на България до 14 години от различни спортни клубове в Благоевград за техните постижения и принос към спорта. И тази година номинираните бяха разделени в две категории –  в първа категория – деца, юноши и девойки до 18 години, на 4-то място бе класирана Василена Георгиева, плувен клуб „Пирин“ (Благоевград), на трето Кирил Илиев – Таекуондо клуб „Фолкън“, на второ Йоана Янкова – ГК „Любчо Солачки“. На първо място в категорията бе отличен Кристиян Ранчов от Таекуондо клуб „Фолкън“. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова връчи приза „Посланик на спорта на Благоевград по света“ на Иво Тренчев, Станислав Манолев и Биляна Писова. Награда за феърплей бе присъдена на ветерана на ОФК „Пирин“ Иван Цветков. Първите места в категории „Треньор на Благоевград за 2017 година“, „Отбор №1 на Благоевград за 2017 година“ отидоха при Вергилий Ситнилски и ФК „Спортика“.  Носител на приза „Малин Христов-Йордан Костадинов” за спортен журналист на Благоевград 2017 г. стана Стойчо Стоицов. Община Благоевград отличи заслужилите деятели на спорта, които със своя дългогодишен труд, постоянство и себеотдаване издигнаха името и престижа на Благоевград в спортните среди на България и света – Кирил Стойков – футбол, Марин Атанасов – шахмат, Отец Андон Шавулев – бокс, Любо Кръстев – баскетбол, Софка Арабаджиева – хандбал. Бяха наградени и спортисти в неравностойно положение, донесли много отличия и медали през годината за Благоевград – Спортен клуб „Пирин спорт 2013“ – Любомир Траянов, Илинка Пупева, от Спортен клуб „Достоен живот“ – Виктория Лазарова, Васил Тодоров, от Университетски спортен клуб „Академик“ – Юлиян Митов. Водещи на красивата церемония бяха Яна Янакиева и Иван Тодоров.