Изложба на Олга Брадистилова с картини от художествения фонд на Исторически музей – Панагюрище, гостува в Дупница

Катя Йоцова представи художничката

На откриването присъстваха икономическият директор на „Актавис“ Петър Петров със съпругата си, Евгени и Яна Марушеви, художничката Цветанка Христова и др.

 

Изложба на художничка с изключително международно признание с картини от художествения фонд на Исторически музей – Панагюрище, гостува в галерия „Околийска къща“ в Дупница. Олга Брадистилова е дъщеря на генерал, герой от Балканските войни, носител на ордени за храброст и военни заслуги, а майка й едва е оцеляла при погрома на Априлското въстание в Панагюрище.

Олга Брадистилова работи в областта на портрета, пейзажа и натюрморта с мекота, прозрачност и богатство на колорита. В галерията са представени повече от 40 творби живопис на авторката, която е изключителен портретист и майстор на голите тела. 26 от тях са портрети, а останалите – голо женско тяло, пейзажи и натюрморти.

Сред гостите при откриването на изложбата бяха Петър Петров и Евгени Марушев със съпругата си

На откриването присъстваха икономическият директор на „Актавис“ Петър Петров със съпругата си, Евгени и Яна Марушеви, художничката Цветанка Христова, д-р Мария Мутафчиева и съпругът й Михаил Мутафчиев и др. Изложбата представи уредникът на галерията Катя Йоцова.

Олга Брадистилова е родена на 3 октомври 1908 г. в семейството на видни възрожденци и интелектуалци. Майка й е едно от двете деца, оцелели по чудо от голямата панагюрска фамилия на Стоян Джуджев, избита от турците при потушаване на Априлското въстание на 30 април 1876 г. Баща й Стойо Брадистилов, е един от прославените в Балканските войни български генерали, завършил академията на генералния щаб в Торино (Италия) през 1891 г.
Олга Брадистилова завършва Държавната художествена академия в специалния курс по живопис на проф. Ст. Иванов, ректор на Академията през 1929 г., след което специализира живопис 2 години в Рим при професорите Карло Сивиеро и Амадео Боки. Тя става един от майсторите на портретната живопис, натюрморта и голото женско тяло.
Участва в редица общи международни изложби в Рим и Милано, за което е отличена със златни и сребърни медали. Най-голямото признание именитата художничка е избирането й (1972 г.) за академик в Римската Международна академия “Тибортина”, което звание е присъждано на световно известни художници, между които Хуан Миро и Салвадор Дали.

Олга Брадистилова създава над 450 живописни платна, част от които се намират в НХГ, Софийска градска художествена галерия, галериите в Русе, Пазарджик, в чужбина – Итали, Франция, Австрия, Турция, САЩ, Русия, Япония др. През 1982 г. нейният брат подарява 110 нейни творби на ОбНС – Панагюрище, които днес се съграняват в Историческия музей в града.

Освен че се занимава с изобразително изкуство, Олга Брадистилова твори и поезия. През 1942 г. тя издава „Песен за ближния“, пише поема за Райна Княгиня и др. Пише и стихове на италиански, за които получава престижни награди там. Тя е наградена с ордена „Златен легион“ за приноса й към изобразителното изкуство на Италия, златен медал за поезия и изкуство „Анибал Каро“. В България е отличена с орден „Кирил и Методий“ II степен и с почетен знак „За заслуги към гр. Панагюрище“. Умира на 21 септември 1981 г. в София. Нейното име е вписано на стената на славата в Исторически музей – Панагюрище.
Прецедент в експонирането на част от тази изключителна колекция от творби на Олга Брадистилова, притежание на Исторически музей – Панагюрище, посочи Йоцова, е предоставянето й на Национална художествена галерия – София преди години. В Дупница това е второто й представяне.
Тази изложба се реализира благодарение на създадените добри връзки между доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище, галериста на Общинсктаа художествена галерия в Дупница Катя Йоцова и кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.

Експозицията може да бъде видяна до 10 април в изложбена зала “Околийска къща”.