Каракачанов: До края на 2018 г. назначаваме 1300 войници, заделени са и 30 млн. за заплатите им

 

До края на годината в Българската армия ще бъдат назначени 1300 нови войници. За заплатите им са заделени 30 милиона лева.

Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Пловдив, където посети бригада “Специални сили”. Той е в града за честването на 75-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции.

Средствата за модернизацията на армията са отпуснати, текат процедурите за набиране на нови военнослужещи, каза министърът.

„Разчетът на началника на отбраната е 1300 човека тази година, за тази цел от бюджета са отделени 30 млн. лева”, каза Каракачанов. Той уточни, че от 105 млн. лева, които са били отделени за заплати, 75 млн. лева са отишли за повишение на заплатите, а 30 млн. лева са били за тези 1300 допълнителни бройки военнослужещи. Според Каракачанов големите проекти за реалната модернизация на Българската армия трябва да бъдат внесени в Министерския съвет.

„Ще гледаме да се впишем в парите, които са гласувани”, добави той и посочи, че във връзка с проекта за придобиване на многоцелеви изтребител ще бъдат поканени всички, които могат да доставят както нови самолети, така и стари.

“Имаме писмо от “Боинг”, след като проведохме разговори с тях, както и други предложения. Хърватите разполагат вече с почти цяла ескадрила с изтребители от Израел. Ще поискаме оферта и от тях”, добави Каракачанов. По думите му, ако до края на април процедурата мине през парламента, след това ще започнат да се пускат покани към фирми, които биха могли да ни доставят изтребители.

 

снимка

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и председателят на НС Цвета Караянчева посетиха бригадата ”Специални сили”.