Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвят55 млн. души гласуваха за Путин – рекорд от 76.7%

55 млн. души гласуваха за Путин – рекорд от 76.7%

За него работи дори и британският премиер Тереза Мей, която с антируската си кампания консолидира руското общество, обяви един от кандидатите

 

Над 55 млн. руснаци са гласували за действащия президент Владимир Путин на изборите в Русия в неделя. Той печели 4-ти мандат със 76,67% от гласовете. Според ТАСС резултатът на Путин в тези избори е рекорден.

Припомняме, че над 110 милиона гласоподаватели можеха да избират измежду 8 кандидати. По данни на ЦИК на Русия Владимир Путин е лидер на изборите за държавен глава, получавайки 76,67% от гласовете. През 2000 г. той е получил 52,94 на сто от гласовете и за него са гласували 39,74 милиона души; през 2004 г. е спечелил 71,31 на сто и гласовете на 49,5 милиона души, а през 2012 г. – 63 на сто и гласовете на 45,6 милиона души. Избирателната активност в неделя е била над 67 на сто.

Втори в анкетата на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) е кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин, следван от Владимир Жириновски, журналистката Ксения Собчак, Григорий Явлински от либералната опозиционна партия, Сурайкин от партия “Комунистите на Русия”, Сергей Бабурин от партия “Руски общонароден съюз” и Борис Титов от Партия на растежа.

Жириновски изрази недоволство от резултатите на преминалите в Русия президентски избори.

„Условията бяха напълно неравни, дебати нямаше, скандалите бяха изкуствени и специално провокирани, за да привлекат внимание“, заяви той. „Реално Владимир Путин трябваше да получи по-малко проценти. Мисля, че истинският европейски процент не е повече от 40%, допълни той.

Ксения Собчак заяви, че основният резултат от президентските избори е, че е получила подкрепата на един милион руски граждани.

„Прекрасно разбираме, че тази процедура малко прилича на истински избори. Осветяването на кандидатите бе непропорционално в медиите, имаше административен натиск“, пише в официално заявление на Григорий Явлински. Лидерът на партията поясни, че основната цел на участието е било „искането на промяна“. Кандидатът смята, че партия „Яблоко“ е провела прекрасна предизборна кампания. „Ние проведохме прекрасна кампания: видях хиляди млади хора, които вярваха в друго бъдеще. Истински се радвам, че с много от тях успях да общувам лично“, допълни той. Явлински също така изрази съжаление, че докато „Яблоко“ „предлага алтернатива, другите кандидати си устройваха скандали и евтини зрелища“.

Сергей Бабурин от партия „Руски общонароден съюз“ заяви, че резултатите му са „чудесни“. Той не подложи под съмнение победата на действащия президент Владимир Путин и заяви, че за него работи дори и британският премиер Тереза Мей, която с антируската си кампания консолидира руското общество да гласува за настоящия си държавен глава. „Започва епоха на промени“, констатира той.

Държавният глава вчера посочи целите за следващия шестгодишен период.

“Ние ще се съсредоточим върху вътрешните въпроси. Това са икономиката, здравето, образованието и здравеопазването”, допълни той. “Ние също ще продължим да повишаваме отбранителна способност на Русия”, заяви още Путин след спечелването на вота с над 76 процента.

 

снимка

Владимир Путин спечели убедително победа на изборите в Русия

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular