Кметът Арбен Мименов покани министър Теменужка Петкова в Сатовча за решение на проблема с добива на тикли, сподели: Ако процедурата се облекчи, мъжете няма да търсят препитание в чужбина

Арбен Мименов

 

Министър Теменужка Петкова пристига в Сатовча на среща с добивниците на скалнооблицовъчни материали, съобщи кметът Арбен Мименов. Срещата е насрочена за края на октомври. До нея се стигна, след като Мименов проведе среща в министерството с министър Петкова. Двамата обсъдиха проблемите относно добива на скалнооблицовъчни материали на територията на родопската община.

Според изложеното от кмета Мименов проблемите относно добива на тикли съществуват от години и са в тежест най-вече на обикновените хора поради  факта, че процедурата за тях е тежка и свързана с немалко  средства. Мименов е обяснил на Петкова, че за мъжете от община Сатовча това е единствената възможност за спиране на миграцията и допълване на бюджетите на домакинствата, тъй като в община Сатовча работа за мъжете почти няма и се принуждават да си търсят препитание в чужбина.

„През годините в читалището в Сатовча сме провели десетки срещи с депутати от всички партии и предишния омбудсман Гиньо Ганев, но до реален резултат така и не се стигна. Изпратили сме и писма до министър-председателя, до сегашния омбудсман Мая Манолова и сега последно надеждата ни е в съдействието на министър Теменужка Петкова. Искаме да се вземе решение на експертно ниво как най-лесно хората да бъдат узаконени предвид това, че процедурата за изменение на ЗПБ е внесена на първо четене в Народното събрание. Предложените промени в закона относно разрешителния режим на добиващите  хора скалнооблицовъчни материали от малки площи да бъдат отдавани с решение на общинските съвети регламентирано и заплащане на съответните такси”, обясни Мименов.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов бе категоричен, че изцяло подкрепя исканията на хората за диференциран подход за добива на различните видове подземни богатства. „Министър Петкова обеща да се срещне и разговаря със заинтересованите хора, добиващи скалнооблицовъчни материали на територията на община Сатовча, в дните около 24 октомври 2017 година“,  сподели още Мименов.