Saturday, July 27, 2024
HomeРегионКюстендилВсички зеленчуци и плодове на пазара в Кюстендил вървят по 2 лв.,...

Всички зеленчуци и плодове на пазара в Кюстендил вървят по 2 лв., Камелия Кирилова: Продават грозде от Петрич

Десислава и Димитър Иванови от Жабокрът: Имаме около 50 декара земя и произвеждаме от домати до картофи

На цени от 1,80-2 лв. за килограм се продават зеленчуците и плодовете на кооперативния пазар в Кюстендил. Изключение прави само цената на гроздето. Впрочем то е единственото, което идва тук не от полето на Кюстендил и от селата в общината, а от Петрич, Пловдив, Пазарджик.

Пазарът грее не само с цветовете на есенната реколта, но и с усмивките на много млади търговци. Репортерска проверка показа, че те са и производители. Продават купена от други краища на страната продукция само ако тяхната по някакви причини не достига. Тази есен това се отнася най-вече до десертното грозде. „Винените сортове родиха достатъчно, но десертното – не, в момента продавам грозде от Петричко, обяснява Камелия Кирилова.

Камелия е един от младите търговци на пазара. И тя продава собствена продукция. Има земя в с. Копиловци. Произвежда зеленчуци, като в работата е ангажирано цялото семейство.

Зеленчукопроизводството е семеен бизнес и за младите Десислава и Димитър Иванови от с. Жабокрът. „Имаме около 50 декара земя. Произвеждаме кажи-речи целия набор зеленчуци: домати, краставици, чушки, моркови, зеле. Гледаме и картофи“, обяснява Десислава. Младото семейство има две деца – момче и момиче. На въпроса доходите от зеленчукопроизводството достатъчни ли са, младите хора отговарят лаконично „трудно е, но се справяме“. Те разполагат и с необходимата техника, а част от произведеното – като картофи например, продават и на едро.

RELATED ARTICLES

Most Popular