Кметът д-р Вяра Церовска посреща 116 танцьори на фолклорен фестивал в Перник за празника на града

Вторият фолклорен фестивал под мотото “Български ритми от близо и далеч” ще събере в Перник българи, живеещи извън пределите на страната. Талантливи певци и танцьори ще се изязявт на празника на града – 19 октомври.

По време на културното събитие ще се изявят 116 танцьори и музиканти от ансамбъл “Българче” към Съюза на банатските българи от Винга – Румъния, фолклорната танцова формация на Любен Григоров от Босилеград – Сърбия, бесарабските българи от Народния ансамбъл за български танци “Чушмелий” и Ансамбълът за българска музика и песни “Криничанка” от село Криничное, Болградски район на Одеската област в Украйна.
Специално участие в програмата ще имат и две групи, вписани в представителната листа на България за “Живи човешки съкровища” – духовата музика “Дунавски ритми” на село Антимово и Неделинският двуглас от град Неделино, област Смолян. В празника ще се включи и пернишкият духов оркестър, а на финала народният певец Илия Луков и поетесата Надежда Захариева ще представят песните през вековете в новия си албум “Обичам те”. На 19 октомври гостите от чужбина ще се включат в празничното шествие за Деня на Перник.
Проявата, която вече е част от културния календар на общината, ще започне в 16.00 ч. пред ОК “Дворец на културата” с празнично хоро. Творческата инициатива е подкрепена от кмета Вяра Церовска.