Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияДържавата върна договорите на "Емко", Борисов за бойкота на КСНС: 100% фалшива...

Държавата върна договорите на “Емко”, Борисов за бойкота на КСНС: 100% фалшива новина! Пълна лъжа

Продукцията им ще бъде изнесена, протестите спират, Караниколов се надява да има още поръчки за частната фирма

 

Държавата ще възстанови на “Емко” прекратените им три договора за износ на боеприпаси за Индия, ще пласира и поръчаната на ВМЗ-Сопот допълнително продукция по анулираните контракти, а в замяна работниците на “Емко” спират протестите си. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов, икономическият министър Емил Караниколов и собственикът на “Емко” Емилиян Гебрев” на брифинг във вторник. От цялата операция “Емко” щяла да получи 6 млн. лв., а държавата дори повече по думите на Борисов. Какви отстъпки са направили двете страни, обаче така и не беше обяснено.

След продължилите два дни преговори между военния завод “Емко” и държавния оръжеен търговец “Кинтекс”, станали по нареждане на Борисов за туширане на демонстрациите на оръжейниците от “Емко”, става ясно, че е изпълнено тяхното искане отношенията между двете дружества да се върнат на положението от преди спирането на лиценза на внос и износ на “Емко”. Той бе върнат на 6 октомври след над двумесечни проверки дали предприятието спазва изискванията за безопасност при съхранението на бойната продукция.

“От днес се работи за възстановяването на договорите на “Емко”, каза Караниколов. Той благодари на ВМЗ-Сопот, на които спешно бе превъзложена блокираната на пристанище Бургас готова за експедиране продукция за Индия, за това, че са реагирали бързо. Тази продукция ще бъде изкупена от “Кинтекс“ и пласирана, “тъй като има интерес”, каза още той. По думите му имало доста интерес и за друг вид боеприпаси и съвсем скоро ВМЗ ще получат допълнителни договори. “Надявам се и за “Емко“ да е така. Искам да кажа, че освен, че днес спечелиха работниците на „Емко“, всъщност благодарение на Емилиян Гебрев и „Кинтекс“ печели и немалък процент по договора, който си има с “Емко“, посочи Караниколов

Гебрев каза, че постигнатото решение защитава имиджа на българския оръжеен отрасъл и спазва конституцията и равенството между частните и държавните фирми.

“Изчистиха се много неясноти и сме уверен, че такова нещо повече няма да се случи с никого в бранша”, каза собственикът на “Емко”. “В рамките на два дни, след намесата на премиера, бяха постигнати решения. Насроченият за утре протест пред Министерския съвет е отменен. Няма да се състоят и празничните танци, коит оработниците искаха да правят”, каза още Гебрев.

Бойко Борисов посочи, че за него от първия ден на ситуацията е било ясно, че “частните и държавните фирми са ми еднакво мили”. Той каза още, че протестите на “Емко” са били “накачулени” от много хора и те просто ги яхнали, но в крайна сметка “Емко” ще получи 6 млн. лв., а държавата дори повече”. Премиерът декларира още, че било постигнато споразумение за координирани действия на всички оръжейни фирми на външните пазари.

“Разказвам минута по минута, ако лъжа, елате, заплюйте мене! По-приятелски КСНС не съм имал нито с Росен Плевнелиев, нито с Георги Първанов, нито с тези президенти, с които съм работил. Седнахме, пихме кафенце. Като отидох на КСНС, вече има и практика в това да се разсекрети стенограмата при президента, всички го бяха уведомили, че имат официални посещения за Интерпол, в Полша и Париж. Аз предлагах дали да викнем друг вицепремиер, дали други хора от партията, за да излезем с решение. В общи линии споровете са два. Съгласието е, че трябва да има такъв орган. Несъгласията между двата закона, които се бият, те ще се решат в парламента. Няма да се решат в президентството. Кой кого да назначава за шеф. Сигурното е, че МС няма да го назначава. Битката сега е между парламент и президент. Не е моя. Президентът Радев дословно каза, цитирам: “Не е хубаво да завършвам и да излизаме долу без председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, без Мустафа Карадайъ на ДПС и без Веселин Марешки на “Воля”. Отидохме, извади си календара, ден по ден гледахме“, заяви Борисов и подчерта, че е искал новото заседание на КСНС да е още във вторник.
В отговора на въпрос вижда ли грешка на икономическото ведомство за ситуацията с отнемането на лиценза, спирането на договорите и протестите, Борисов каза, че в случая вижда грешки “и при Гебрев, и при “Кинтекс” и при Министерството на икономиката”.

“Когато под прозорците ти дудукат, тези грешки не се решават, а се мултиплицират”, коментира Борисов. Той допълни, че с “Емко” се били разбрали договорите да бъдат на правени така, че да не стигат до прокуратурата, но не обясни какво има предвид.

На брифинга не бяха дадени подробности кога ще се експедира спряната продукция, ще се плащат ли неустойки на “Емко” за развалянето на договора и как ще се пласира поръчаната набързо на ВМЗ-Сопот продукция.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular