Кметът Иван Минков на среща за българското председателство на ЕС: Община Кочериново има големи ползи от европроектите

 

Областният управител Виктор Янев откри дискусията в местното читалище, хората питаха за бежанската криза и ролята на нашите министри по време на председателството

Почетният гражданин Славчо Багашки показа изложба с картини от региона

Каква е ролята на българските министри в процеса на взимането на решения по време на председателството и каква ще е посоката на отношенията ни със Западните Балкани, попитаха хората от Кочериново на информационната среща относно предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС.

Срещата под мотото „Съединението прави силата“ се състоя в читалище „Пробуда – 1919“ в град Кочериново. Организатор на събитието е областната администрация в Кюстендил със съдействието на община Кочериново и на кмета Иван Минков.

Събитието бе открито от областния управител на област Кюстендил Виктор Янев, който поясни, че срещата е част от дейностите по реализиране на Комуникационната стратегия на правителството и цели повишаване информираността на гражданите на Република България относно ползите от членството на страната ни в ЕС, както и по отношение на подготовката на първото ни председателство. На дискусията присъства и кметат Иван Минков. Пред жителите на града областният управител представи мултимедийна презентация, с помощта на която разясни въпроси, свързани с функционирането на институциите на ЕС и представи обобщени резултати за икономическите и социални ефекти от 10-годишното членство на България в ЕС и от предстоящото председателство.

Сред останалите въпроси, които интересуваха хората, бяха още темата за бежанската криза и кой процес ще има повече поддръжници за в бъдеще – евроскептицизмът или еврооптимизмът. По този въпрос областният управител изрази мнение, че младите поколения са тези, от които зависи евроатлантическата ориентацията на страната, ни и цитира анкетно проучване, което твърди че 80% от българите одобряват членството ни в ЕС.

В заключение на дискусията кметът Иван Минков представи ползите за община Кочериново по отношение реализираните проектни дейности на местно ниво, финансирани от ЕС, както и във връзка с готовите проекти за новия програмен период.

Инициативата продължи с презентация на тема „По стъпките на римските императори“ по европейския проект „Еразъм +”, която бе представена от ученици от 10. и 11. клас от ОУ „Христо Ботев“. Те показаха снимки от посещението им в девет различни държави и разказаха за впечатленията си от чуждия бит и култура. По програмата за ученически обмен в момента децата се готвят да посетят още Хърватия и съседна Македония.

В съпътстваща културна програма на събитието участие взеха танцьори и инструменталисти от фолклорен ансамбъл „Пирин“ и танцов състав „Кочеринка“, които показаха пирински, шопски, тракийски, родопски и дунавски народни танци. Учениците от 5. клас на местното основно училище пък демонстрираха както български традиционни, така и танци на европейските народи.

Удостоеният с титлата „почетен гражданин“ на Кочериново Славчо Багашки представи художествена експозиция с картини от региона и разказа за житейския си път, преплитайки възможностите на миналото и настоящето.

Събитието завърши с право българско хоро от всички присъстващи, което символизира съединението, единството и съхраняването на българските културни традиции. А участниците, които се изявиха в комуникационната инициатива, получиха грамоти и подаръци лично от областния управител.