Кметът Котев откри обновената детска градина в Дамяница по проект с Македония за 199 795, 17 евро, министър Нанков: Предвидени са половин млрд. лв. за ремонти

 Напълно обновената ДГ „Зорница“ в санданското село Дамяница бе открита днес с водосвет за здраве от кмета Кирил Котев. „В този специален за всички нас ден благодаря на нашите партньори от Македония, на областния управител Бисер Михайлов за подкрепата, на министър Николай Нанков за възможността, която имаме за достъп до европейските фондове. Благодаря и на фирмата изпълнител за добрата работа. Да ни е честита новата детска градина“ – с тези думи кметът Кирил Котев официално откри детската градина. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков сподели: „Над половин милиард лева в навечерието на 15.09. са предвидени за ремонти на детски градини и училища. Когато разбрах, че ще се открива детска градина в село Дамяница, веднага приех поканата да бъда гост, тъй като адмирирам общини, които работят усърдно за развитие не само на своите административни центрове, но и в селата.“ След края на официалната част децата от детската градина изненадаха всички гости с кратка програма, подготвена от старши учителя Емилия Малинова. Реализацията на проект „Енергийна ефективност с цел постигане на по-добра среда в детските градини“ по Програма „Интеррег – ИПА за трансгранично сътрудничество България – Бивша югославска  република Македония“ започна пролетта. Бе направена топлоизолация на цялата сграда, ремонт на покрива, подменена бе покривната конструкция, дограмата, водопроводната и канализационна мрежа. Направено бе котелното помещение с  доставка на водогреен котел за отопление. Осветителните тела бяха заменени с енергоефективни. Подменена бе мълниезащитната инсталация. Проектът на стойност 199 795, 17 евро за община Сандански е трансграничен с Македония.

Детската градина вече има и нова ограда, и нова подова настилка. Със средства от общинския бюджет се закупиха пекарна, стерилизатор, фризер и пейки. Цялото обзавеждане също бе подменено.