Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградМинистър Нанков след проверка на лот 3.3 по АМ „Струма”: Няма да...

Министър Нанков след проверка на лот 3.3 по АМ „Струма”: Няма да строим път убиец, спрели сме се на източния вариант

 Министърът посети и археологическите разкопки на неолитно селище до село Дамяница с около 300 работници, показаха му една от находките – древен фалос

„На 25 октомври с колегите министри Ангелкова, Нено Димов и Ивайло Московски внасяме пред двама еврокомисари в Брюксел вероятния проект за изграждането на най-трудния участък от АМ „Струма”, ЛОТ 3.2 през Кресненското дефиле, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Заедно с Дончо Атанасов, шеф на АПИ, министър Нанков направи обстойна инспекция на строящия се ЛОТ 3.3, работата по който започна на 30 август миналата година.

Дължината на тази част от магистрала „Струма” е малко над 23 км, започва от Кресна и завършва малко след Сандански. Пусковият срок на ЛОТ 3.3 е месец май 2019-а, но ако работата върви ритмично както досега, отсечката ще бъде завършена през октомври 2018 г. Близо 45% от работата вече е свършена, каза регионалният министър. На метри от строящата се магистрала министър Николай Нанков посети и археологическите разкопки на неолитно селище в м. Османица до село Дамяница, които в момента извършват археолози от София и Благоевград:

„Натъкваме се на уникални артефакти, разказа един от ръководителите археолози Иван Вайсов от Института по археология към БАН. Наели сме около 260 души, които се трудят упорито на площ от 70 дка. До 2 месеца ще сме завършили работата по изследването на това древно селище, което датира някъде от 5-6 хиляди години преди Христа“, обясни археологът. Някои от находките са единствени в света, казаха археолози. През ноември най-късно работата ще приключи с оглед безпроблемното по-нататъшно строителство на Лот 3.3 от АМ “Струма”. Към момента строителните работи са 45% от предвидения по план обем. Една от ценните находки на археолозите, която бе представена официално на министър Нанков, е древен фалос. По-късно Нанков заяви: „От петте варианта за ЛОТ 3.2 през Кресненското дефиле най-удачен е източният Г10.50. В посока Кулата ще се пътува по сегашното трасе, което ще бъде разширено и обезопасено със съвременни пътни съоръжения, а в посока София ще се изгради ново трасе по билото на Кресненското дефиле. Ще бъдат изградени 5 пътни възела, места за тържища, 4 паркоместа и места за отдих, информира министър Нанков. Изграждането на 15-километров тунел е много рисковано – не дай си боже да стане земетресение или голяма катастрофа в тунела, не ми се мисли за последиците. А при варианта с двете трасета винаги има авариен изход. Пък и строителство на такъв тунел е много, много по-скъпо“, обясни министър Нанков. Той допълни още, че т.н. еколози са събирали подписка в Кресна срещу проекта с двете трасета, която щели да представят в Брюксел. Ние ще предадем тяхната подписка на компетентните органи за разследване, защото получихме информация от местни жители, че са ги карали да се подписват в присъствена книга за общественото обсъждане“, каза още Нанков.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular