Кметът Церовска настоява за подпорна стена при 8-о училище в Перник

Кметът Церовска в разговор с доц.Стойнев

 

 

Да се изгради подпорна стена на оградата на 8-о основно училище „Кракра Пернишки“, настоя кметът на община Перник Вяра Церовска в разговор с доц. Стефчо Стойнев, който изпълнява обществена поръчка за укрепване на района от бившите подземни минни разработки. С част от средствата, отпуснати от Министерството на енергетиката, фирмата, изпълняваща проекта, се ангажира още да ремонтира и възстанови западния вход на учебното заведение, който е в много лошо състояния. Срещата беше провокирана от жалби до кмета, подадени от живеещите в кварталите „Драгановец“ и „Клепало“ . В тях те сигнализират, че терените на къщите им се свличат и деформират при дъждове. За всички тези процеси е информирано и Министерството на икономиката.

„В крайна сметка държавата е наясно, че Перник е разположен около въглищата и върху тях, ще има проблеми, защото това е неизбежен процес. Затова отпуснатите средства трябва да се използват по предназначение и приоритет“, коментира кметът Вяра Церовска.

Същата фирма, която ще изгради подпорната стена на 8-о училище и ще укрепи терена на кв. „Клепало“, е спечелила обществена поръчка на община Перник през април 2016 година за 256 488 лв. за укрепване на терена на кв. „Рудничар“. Отпуснатите средства са от Междуведомствената комисия за укрепване на терените в кв. „Рудничар“ на улица „Пета“ с номера 2, 6, 8 и 10, както и на улица „Шест“ №1, след искане за съдействие от министъра на вътрешните работи, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, освен това са изпратени и писма до министъра на финансите, министъра на икономиката, министъра на енергетиката и областния управител на област Перник.

По думите на доц. Стойнев голяма част от сградите са добре, нямат съществени изменения и деформации, но има две къщи, които трябва да бъдат премахнати.