Кметът д-р В. Церовска: Обмисля се в Перник да заработи синя зона от октомври, разчертаваме 150 места

 

Общинското ръководство обмисля в Перник отново да бъде въведена синя зона. Това обяви кметът на града Вяра Церовска. Според градоначалника това е единственият вариант да се въведе ред в паркирането в централната част на града. Кметът обеща да се оставят места и за безплатен престой. Платената зона за паркиране ще се разкрие на два етапа до края на тази година. През октомври ще бъдат разчертани първите 150 места, а до края на годината ще се появят около още 100 нови места.

“Зоните ще бъдат около централната част, от другата страна на площада. Ще има една малка уличка, която ще бъде с по-висока тарифа, тя е уличката, разположена над река Струма, “Нова”. Само там ще има малко по-висока цена”, пояснява кметът.

Целта на по-високата цена е да се ограничи използването й, както и паркирането на нея да бъде за кратко. Средствата ще отиват за поддръжка на пътната мрежа в града.

Ще бъде ли въведена със сигурност синя зона, ще бъде решено през август, когато ще бъде проведено обществено обсъждане. През септември Общинският съвет ще гласува наредба, която ще регламентира правилата за паркиране в платените зони в Перник.