Кметът Владимир Джамбазов дари 3 овце за рекордния богородичен курбан от 3,5 т в Долна баня

 

За приготвянето на чорбата се грижеха готвачите Кирил Драганов и Георги Станоев заедно с десетки помощници

Три овце дари за големия богородичен курбан от 3 тона и 500 кг кметът на Долна баня Владимир Джамбазов. Чорбата бе приготвена и раздадена за здраве на стотици вярващи, като подготовката започна още в събота следобед, когато ритуално бяха принесени в жертва след молитвата на енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров десетките животни.


Църковното настоятелство закупи една крава (700 кг), а десетки благочестиви християни по традиция дариха една коза, едно яре, четири агнета и 23 овце. 250 пък бяха донесените пилета, кокошки и петли за направата на традиционната чорба.

Над 600 кг бяха сложените зеленчуци и подправки в казаните, 30 кг брашно и 50 литра олио отидоха за запръжката на чорбата.

Владимир Джамбазов

В неделния ден от ранни зори в църковния двор започна същинското приготвяне на курбана. Жените нарязаха зеленчуците и подправките за чорбата, а пък мъжете запретнаха ръкави и нарязаха месото. В приготвянето на курбана и тази година по традиция се включиха и много деца и младежи.

В късния неделен следобед след вечернята и празничния водосвет на открито, отслужени от отец Пламен Димитров и неговия колега от съседния град Костенец свещеник Георги Георгиев, бе осветен и курбанът, който тази година достигна отново рекордните 3 тона и 500 кг и бе раздаден на долнобанци и техните гости за здраве и благополучие.

За приготвянето на курбана в неделния ден се грижеха готвачите Кирил Драганов и неговият млад колега Георги Станоев, подпомагани от десетките им помощници.