Строят двулентов мост с пешеходни зони за 368 982,72 лв. над река Струма в Перник, кметът Вяра Церовска разби шампанско в багера и призна: Реконструкция не беше правена от 65 г.

 

Двулентов мост с пешеходни зони ще бъде изграден на мястото на най-стария мост на река Струма в Перник – стана ясно по време на официалния старт на изпълнението на проекта вчера. Кметът на община Перник Вяра Церовска не скри вълнението си, че има възможността да положи началото на рехабилитацията на един толкова важен и сериозен обект, който свързва два големи жилищни квартала с централната градска част. Стойността на проекта е 307 485.60 лв. без ДДС, или 368 982,72 лв. с ДДС. Неговото изпълнение се забави с два месеца заради обжалването на обществената поръчка от страна на фирми, кандидатствали за изпълнители.

„Мостът е направен през 1952 година и от тогава не е ремонтиран и не е реконструиран. Този ремонт ще удължи експлоатационната му годност, ще подобри транспортната връзка в града ни, ще окаже голямо влияние върху естетичния вид. Реализирането на проекта ще осигури удобен, безопасен и икономичен транспорт на хора и товари при осигурена достъпност на лица с увреждания и при опазване на околната среда”, сподели градоначалникът.

Д-р Церовска припомни, че реконструкцията на съоръжението е част от мaщaбния пpoeкт „Пoдoбpявaнe нa гpaдcката cpeдa в гpaд Пepник” чpeз изпълнeниe нa три обекта: „Блaгoycтpoявaнe нa кв. “Teвa”, „Пapк нa пpeдизвикaтeлcтвaтa в мecтнocт Boйникoвeц, които вече се изпълняват, а последният е мостът на река Струма на едноименната улица. Разработката е по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г.  В рамките на проекта съществуващата връхна метална конструкция ще бъде изцяло подменена с монолитна стоманобетонна. Новият мост ще бъде с габарити от 9 метра, с две ленти за движение от по три метра и два тротоара от двете страни с ширина от по 1,50 метра, коментира инж. Иво Гаджов, представител на фирмата изпълнител „Виа интелего» ООД. На символичната първа копка, където за здраве беше счупено и бутилка шампанско от кмета Вяра Церовска, присъстваха зам.-кметовете Севделина Ковачева, Денислав Захариев, Владислав Караилиев и секретарят на община Радослава Манова, ръководителят на проекта инж. Иван Искренов, екипа на проекта и граждани.  Срокът за изпълнението на ремонтните дейности е 194 дни, но заради метеорологичните условия по него най-вероятно няма да се работи през декември и януари. Перничани ще могат да се радват на новото съоръжение в ранната пролет на идната година, а изпълнителите обещават да са точни. „Нека си пожелаем спорна работа и скоро да се радваме на един съвсем нов и напълно отговарят на съвременните изисквания безопасен мост. Това е част от инвестиционната програма, която общината изпълнява” – каза кметът Вяра Церовска, преди да разбие бутилката с шампанско в кофата на багера, давайки символично начало на строителните дейности вчера.