Кошмар! Задържаха 20-годишната майка на захвърленото мъртво бебе в Перник, криминалисти: Момченцето е родено у дома, открихме плацентата

Полицията прави оглед на местопроизшествието.

Жители на кв. „Тева” говорят за намерен окървавен нож до трупа, с който била отрязана пъпната връв  

Зловеща находка на труп на бебе потресе Перник. Близо до жилищен блок в пернишкия квартал „Тева” е било намерено захвърлено телцето на новородено детенце. Около обяд вчера изтече и неофициална информация, че poдитeлитe нa зaxвъpлeнoтo бебе все пак са установени и се разследват вече за убийство на новородено. Очакват се и резултатите от аутопсията, от които трябва да стане ясно дали бебето е било убито, или става дума за мъртвородено.

Предположенията, че намереното мъртво бебе е родено от непълнолетна, не се оправдаха, след като в късния слеобед вчера от пернишката полиция съобщиха, че е задържана 20-годишна перничанка, която е майка на новороденото. За съпричастност към престъпното деяние се проверява и друго лице – това е официалната информация от пернишката полиция. Детето е момченце, родено напълно износено. Майката на изхвърленото бебе живее в блок №4 в квартал „Тева”, на метри от мястото, където бе намерено трупчето. Няма официална информация къде точно е родено детето, най вероятно това е станало в апартамента, в който  часове наред  днес имаше криминалисти. Предполага се, че приятелят на родилката й е помогнал за извършване на престъпното деяние. Той обаче не е арестуван.

 На преден план блокът, пред който е намерено трупчето.

 

«Вероятно става дума за раждане в домашни условия, а майката била непълнолетна», предполагаха по-рано перничани. Според криминалисти бебето със сигурност не е родено в болница. Затова и плацентата била до трупа. Разследващите засега не дават подробности за случая, който потресе не само Перник. Започнато е досъдебно производство и работата продължава под надзора на прокуратурата в областния град. Сигналът е подаден около 19,50 часа на горещия телефон 112. Граждани алармирали, че са забелязали бебе, лежащо в междублоково пространство в квартала. Пристигналите на място полицейски екипи и представители на Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ установили, че детето е новородено и вече е било починало. Районът бил отцепен, а телцето – откарано в Съдебна медицина за аутопсия.

Според жители на квартала новороденото било изхвърлено заедно с плацентата близо до входа на жилищната кооперация, до който имало няколко дървета. Бебето било още с плацентата. По непотвърдена информация на хора от „Тева” близо до блока е бил намерен и окървавен нож, с който вероятно е прерязана пъпната връв. Полицията веднага е започнала оглед на района, за да установи дали наблизо няма външна охранителна камера, която да даде евентуално някаква следа. Служители на реда са разпитвали и за бременна жена, която би могла да е оставила бебето си да умре на улицата, след като го е родила криминално. Не се изключва и възможността бебето да е родено на друго място и да е оставено нарочно пред входа на блока в „Тева”.

Потресени перничани се питаха какво им става на някои индивиди, защото трудно биха могли да бъдат наречени хора, след като са захвърлили новородено бебе като куче. Говори се, че мъртвото детенце било доста бяло, видимо не било от ромски произход.

Вчера кошмарната новина взриви и социалните мрежи. В групата на квартал „Тева” във фейсбук майки не криеха възмущението си и се питаха как може да се открие жената, която е лишила от живот детето си още преди да му се пререже пъпната връв! Появиха се дори крайни коментари, които призоваваха към линч, за да не се повтарят подобни абсурдни истории. А причината е, че кошмарната драма не е първата за квартала. Преди няколко години отново в „Тева” беше намерено трупче на новородено, увито в одеяло. Майката тогава така и не се намери.