Кюстендилци сменят агнешкото на великденската трапеза с купешко печено пиле, домашните яйца удариха 35 ст.

Готовото печено пиле е предпочитано от доста кюстендилци.

49-год. Георги Станимиров: Сам съм и няма да купувам месо; Гюлка: Ако мъжът ми има пари, ще си купим, ако не – ще ядем риба

 

Домашните яйца на селския пазар в Кюстендил удариха 35 ст. Хората обикалят за агнешко дни преди Великден, но не купуват.

Георги Станимиров

Наша проверка установи, че цените преди големия празник на агнешкото са същите, както преди година. По-възрастните хора още се редят за пенсии, а други масово се изтеглиха към месарниците в Крива паланка, Македония, където агнешкото месо литва за броени часове.

Гюлка

Цената на мръвката там започва от 10 лв./кг. За сравнение – в Кюстендил цената започва от 7 лв. за агнешки гърди до 12 лв./кг и достига до 14 лв./кг за бут или плешка. В македонския град търговците дават гаранция, че месото е охладено, а не размразено и доставено от други държави. Цената на яйцата също е по-ниска.

Хората се осведомяват за цените, преди да пазаруват.

Купуват се предимно бели яйца, чиято цена излиза 16 ст./бр. В търговската мрежа и по-точно в големите хипермаркети в Кюстендил този вид яйца са 20 ст., но при покупка на 30 бр. Инак те варират от 23 до 27 ст., домашните на селския пазар удариха 35 ст.  Пресните зеленчуци в близките до българо-македонската граница са на цени, както и на пазара в Кюстендил. Козунаците също запазват цената си отпреди година, като те варират от 1,20 до 4 лв. в зависимост от грамажа и съставките.

49-годишният Георги Станимиров сподели: „Няма да купувам агнешко, тъй като живея сам и не си заслужава. Цените не са високи, такива бяха и миналата година. Ще бъда на гости в брат ми, а там ще хапна за адета. Където се събират много хора, е нормално да се закупи бут или плешка, но аз съм сам. Ще спазя обаче традицията да боядисам яйца.

48-годишната Гюлка заяви: „При нас, ромите, агнешкото е задължително за Гергьовден, без значение колко струва. За Великден разчитам, ако мъжът ми вземе пари, да купи, ако не – ще купя риба и ще сготвя. Ще боядисаме яйца, ще хапнем козунак и салатка. Здрави да сме, ще има какво да хапнем”.

Доста кюстендилци вместо агнешко ще сложат на трапезата си готово печено пиле, за което предварително се записват, тъй като ще броят едва 6,50-7 лв. Продавачите очакват повече движение и оборот в първите два почивни дни – петък и събота.