Йордан Димитров спечели състезанието „Да отгледаш християнче” в Овчарци, изписа икона на Иисус

Йордан Димитров и читалищният секретар Радка Лазарова

 

Отец Ивайло Пиперков и дърводелецът Стоян Стоев подредиха изложба с отличените икони

Самодейките Кристияна Иванова, Християна Ачова и Йоанна Славова са победители от общинското състезение по боядисване на яйца в Сапарева баня

Йордан Димитров спечели състезанието „Да отгледаш християнче”, което бе една от великденските инициативи на читалище „Пробуда – 1923 г.” в Овчарци.

Отец Ивайло Пиперков и дърводелецът Стоян Стоев селектират иконите.

9-годишният Йордан от сапаревобанското село победи останалите участници с икона „Иисус Христос влиза в Йерусалим”. В надпреварата се включиха 12 деца, които участваха в импровизирано неделно училище за запознаване на малките жители на селото с православието.

За Великден в детската градина е подредена изложба базар с предмети, изработени от децата.

„В инициативата „Да отгледаш християнче” участваха деца от 8 до 13 години. Те оцветяваха икони по шаблони. След това отец Ивайло Пиперков и дърводелецът Стоян Стоев направиха селекция на иконите и с отличените бе подредена изложба.

Победителките от общинското състезание по боядисване на яйца Кристияна, Християна и Йоанна с Радка Лазарова

В рамките на инициативата имахме и беседи за православието. Децата се запознаха с иконите и тяхната символика, с това как се изписват. Целта беше да научат да ги разпознават. Като отидат в черквата, те вече знаят коя е иконата на Иисус Христос, на света Богородица, св. Йоан Богослов, св. Георги Победоносец. Родителите, които дойдоха на изложбата, споделиха, че на децата им е било безкрайно приятно и забавно и по време на беседите, и докато са рисували”, обясни читалищният секретар Радка Лазарова. Момичета от Овчарци спечелиха и общинското състезание за боядисване на яйца в Сапарева баня, отбелязаха от читалището. Победителите са самодейките от детската фолклорна група Кристияна Иванова, Християна Ачова и Йоанна Славова, които въпреки крехката си възраст имат зад гърба си куп участия в национални фестивали и награди от тях. В навечерието на Възкресение Христово читалището и местната детска градина организираха и великденски базар на предмети, изработени от децата. Със събраните средства ще бъдат закупени материали за забавачката.