Министър Московски нареди проверка на Wizz Air заради свалените пътници

От компанията обещали на потърпевшите по 400 евро компенсация

 

Транспортният министър Ивайло Московски нареди ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ да провери ситуацията с полетите на авиокомпания Wizz Air.

Разпореждането е във връзка със зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет на унгарския нискотарифен авиопревозвач, изпълняващ полети до и от България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Инспекторите на ГД ГВА ще извършат SAFA проверки, които обхващат безопасността на полетите, техническото състояние на въздухоплавателните средства, документацията и екипажите на превозвача, както и дали компанията е спазила своите задължения за гарантиране правата на пътниците.

Българската страна няма правомощията да извършва цялостни проверки на дейността на авиокомпании, регистрирани на територията на друга държава, се уточнява в съобщението.

ГД ГВА ще изпрати официално искане до унгарските авиационни власти, които са надзорен орган на Wizz Air, за извършване на пълна проверка на авиокомпанията и обяснение за причините за възникналата ситуация.

И вчера Wizz Air свали 40 пътници от свой самолет на летище “София”, тъй като са продадени повече билети. Това се случи, след като предния ден сутринта други 23-ма души бяха свалени в последния момент преди полета до Лондон. Подобен проблем е имало и във вторник.

От компанията вече обясниха, че са направили повече резервации от наличните места, но това било практика, защото явяването на всички пътници за един полет било рядкост. В такива случаи сред пасажерите се избирали хора на доброволен принцип, които да останат за следващия полет, а ако това не помага, последните чекирани не се качват в самолета. Един от потърпевшите разказа, че са му предложили обезщетение от 400 евро.