Президентът Румен Радев отказа да смени името на Мусала със Св. Иван Рилски

Илиян Тодоров и Румен Радев

 

Самоковецът инж. Любчо Луков преди също искаше да се смени името на балканския първенец

Държавният глава Румен Радев отказа да преименува Мусала – най-високия връх у нас и на Балканския полуостров (на територията на Самоковска община) и не го нарече на името на св. Иван Рилски, каквото бе предложението на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров и на общественици. Както е известно, св. Иван Рилски е най-почитаният български светец и покровител на народа ни, а самият връх Мусала е една от най-големите природни и туристически забележителности на родината.

Ил. Тодоров е получил писмо от Цвета Тимева, секретар по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента. В писмото се подчертава единодушието на членовете на комисията да не подкрепят предложението на областния управител. В документа се изтъква нуждата от „широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти“, както и от сериозна обществена дискусия по въпроса. Освен това се посочва, че не е изяснен произходът на името Мусала и че липсват категорични мнения в това отношение.
Подобно писмо отговор е получил и самоковецът инж. Любчо Луков, който преди време също бе дал предложение да се смени името на балканския първенец.