Saturday, July 27, 2024
HomeОбществоПрезидентът Румен Радев отказа да смени името на Мусала със Св. Иван...

Президентът Румен Радев отказа да смени името на Мусала със Св. Иван Рилски

 

Самоковецът инж. Любчо Луков преди също искаше да се смени името на балканския първенец

Държавният глава Румен Радев отказа да преименува Мусала – най-високия връх у нас и на Балканския полуостров (на територията на Самоковска община) и не го нарече на името на св. Иван Рилски, каквото бе предложението на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров и на общественици. Както е известно, св. Иван Рилски е най-почитаният български светец и покровител на народа ни, а самият връх Мусала е една от най-големите природни и туристически забележителности на родината.

Ил. Тодоров е получил писмо от Цвета Тимева, секретар по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента. В писмото се подчертава единодушието на членовете на комисията да не подкрепят предложението на областния управител. В документа се изтъква нуждата от „широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти“, както и от сериозна обществена дискусия по въпроса. Освен това се посочва, че не е изяснен произходът на името Мусала и че липсват категорични мнения в това отношение.
Подобно писмо отговор е получил и самоковецът инж. Любчо Луков, който преди време също бе дал предложение да се смени името на балканския първенец.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular