Министър Нанков: Удряме първа копка на Лот 3.1 Благоевград – Крупник на АМ „Струма“ в края на месеца

Първа копка на 6-километров участък от Лот 3.1 Благоевград – Крупник на АМ „Струма“ ще бъде направена на 31 август, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Годеч, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Той напомни, че разрешението за строеж на обекта е издадено през миналата седмица, а през тази е обнародвано в „Държавен вестник”. Строителството на Лот 3.3 Кресна – Сандански се изпълнява според графика и очакваме дейностите да бъдат завършени дори предсрочно, така че през 2018 г. обектът да е приключен, информира Нанков. Той посочи, че са изпълнени всички процедури, касаещи оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистралата през Кресненското дефиле и напомни, че на 11 септември ще бъдат направени обществени обсъждания за проекта. Очакваме в края на октомври да имаме и положително становище по ОВОС, заяви министърът и допълни, че целта е през май-юни 2019 г. да има избран изпълнител и издадено строително разрешение, така че до 2023 г. участъкът да бъде построен.

Ще поискаме предварително изпълнение от компетентните органи – Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, в случай на обжалване на решението на комисията за избор на изпълнител, който да изгради и внедри тол системата, каза още регионалният министър. Той припомни, че техническите оферти бяха отворени и срокът за разглеждането им е съкратен на един месец, тъй като всеки ден изоставане коства финансов ресурс за пътната инфраструктура. Целта е в края на 2018 г. да има внедрена тол система.
През следващата седмица ще бъде обявена нова обществена поръчка за строителството на тунел „Железница“ на АМ „Струма”, като обектът ще бъде разделен на три отсечки, съобщи още министърът.