Министър Вълчев спря печатането на черно-белите учебници

Красимир Вълчев

Учебници за бедни гимназисти няма да има. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев на извънредна пресконференция по повод разразилия се скандал с печатането на учебници за по-горните класове в училище – цветни на по-висока цена и по-евтини черно-бели. “Делението по този начин на децата е недопустимо. Тук става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата, най-голямото”, каза Вълчев.

“Препоръчах на издателството да спре тази кампания. От преди малко имам тяхното уверение, че няма да се разпространяват черно-белите учебници”, добави министърът. Той добави, че наистина е факт, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се утвърждават и черно-бели, и цветни учебници по един и същ предмет. Но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация.

Вълчев увери също, че спорната наредба ще бъде променена, за да няма повторно сходен случай като настоящия. “Никой не е очаквал, че ще се използва една такава възможност за ценова дискриминация”, каза той. Според образователния министър очевидно проблемът е в посланието. А самият казус има малко практическо значение, но значителна символика. “Малко практическо значение, защото няма значение дали 100, 200 или 500 деца ще купят учебници за 3 лв., повече или по-малко. Има значение, защото ние в образованието въплъщаваме нашето разбиране за справедливост. Равният достъп до образование е проекция на принципа за равни житейски възможности”, отбеляза още просветният министър.