Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияБГ военни пренасяли тайни на НАТО на флашки, няма обаче вреди за...

БГ военни пренасяли тайни на НАТО на флашки, няма обаче вреди за националната сигурност

Български военни са разнасяли секретна информация на НАТО, записана на флашки. Това се е случило във вертолетната база на Военновъздушните сили в Крумово.

Случаят е описан в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който правителството одобри в сряда по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

От нерегламентираното разнасяне на секретна информация на флашки не са настъпили вреди за националната сигурност или тази на съюзниците ни в НАТО, твърди докладът.

20% е вече недостигът на войници и офицери в армията, констатира още докладът на Каракачанов. Най-големи са липсите на войници за сухопътните войски – там недостигът стига 30% от щатовете.

Заради това вицепремиерът предлага от следващата година да бъдат увеличени заплатите на военните. В момента при 460 лв. минимална работна заплата основната във въоръжените сили е изостанала на 380 лв. Въпреки недостига на войници обаче армията била способна да осигури националната сигурност и да изпълнява задачите си, твърди докладът на Каракачанов.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular