Мм Сашо Николов от София за втора поредна година триумфира на шахматния мемориал „Богомил Андонов”

Най-добрите трима в Седмия мемориал „Богомил Андонов”

 

56 състезатели уважиха 7-ата надпревара, внукът на Андонов – 6-годишният Борис Теодосиев – най-малкият участник

 

Международният майстор Сашо Николов от София спечели за втора поредна година купата по шахмат на Седмия мемориал „Богомил Андонов”. Той е участник във всички издания на турнира. Втори се класира фиде майстора Ради Данов от Перник, а трети е неговият брат Любомир Данов.

Гергана Пейчева

В международния турнир, който се проведе в читалище „Братство” в Кюстендил, участваха 56 шахматисти, които играха на 28 дъски. Поканата за участие уважиха шахматисти от България, Македония, Сърбия, Косово и Франция.

Организатори на проявата бяха община Кюстендил, ШК „Богомил Андонов” – Кюстендил, и Българска федерация по шахмат, с директор на турнира – мм Велислав Куков. Състезанието се проведе в 9 кръга по швейцарска система. Контролата за игра бе по10 минути на състезател за партията с добавени по 5 секунди за всеки изигран ход.

Борис Теодосиев

Домакините от клуб „Богомил Андонов” бяха представени от шестима шахматисти, сред които и внукът на Богомил Андонов – Борис Теодосиев. Той бе и най-малкият участник, само на 6 години, но записа една победа и едно реми. Коста Ангелов от Варна пък бе най-възрастният състезател – на 62 години.

Треньорът мм Велислав Куков откри надпреварата и пожела успех на всички. Дъщерята на Богомил Андонов – Биляна поздрави шахматистите и им благодаря, че за седма поредна година уважават надпреварата, което говори много за имиджа на нейния баща, който си отиде от тоя свят само на 51 години.

До коефициент 2200 наградата отиде при Павел Янев от Варна, който се нареди на 5-о място в генералното класиране, а до коефициент 2000 при Сашо Янков от Скопие, Мaкедония. Младата българска надежда в шахмата Александър Ташев бе отличен при децата до 14 год. При мъжете най-добре от кюстендилските шахматисти се представи Мория Грийн.

Сред участниците в надпреварата бе и европейската шампионка за момичета, 14-годишната Гергана Пейчева, която се нареди на осмо място.