Надпис ДУПНИЦА от 2-метрови букви изникна на пл. „Свобода”, зам.-кметът Крум Милев: Ще монтираме и пирамида със св. Иван Рилски на Кръговото

 

 

2-метрови букви с надпис ДУПНИЦА бяха монтирани на пл. „Свобода” в Дупница по примера на много европейски градове. “Трябваше да изчакаме да приключи мониторингът на проекта, за да предприемем монтирането. Надяваме се, че по този начин ще придадем по-красив вид на централната част и особено за гостите на града.

Надписът е умишлено на български, а не с латински букви, защото имаме наша, родна си азбука и език. С кмета Методи Чимев сме коментирали и за още едно място за подобна идея, но по-различна като реализация – в района на Парк “Рила”, където и гледката към планината е уникална. Имаме някои виждания, но самата идея не е изкристализирала. Разбира се, няма да се лишим и от предложения на гражданите, ако позволява реализацията й”, обясни зам.-кметът Милев.

Пирамида, на която ще бъдат изобразени гербът на Дупница, закрилникът на града свети Иван Рилски и Часовниковата кула, ще бъде монтирана на кръговото кръстовище до края на седмицата. 3-метровата пирамида ще бъде изградена във връзка с Националния празник на България – 3 март. Идеята е тя да придаде по-приветлив вид на кръстовището, което е облагородено. “В самия проект, когато реализирахме изграждането на кръговото, бе заложен подобен монумент. Не са малко хората, които питаха кога ще запълним тази празнина и имаха основание. Забавихме се, защото обсъждахме няколко варианта – умален макет на Часовниковата кула, статуя на свети Иван Рилски, триизмерен модел на герба… Задължително трябваше да бъде свързано с града. В крайна сметка се спряхме на този вариант, който да обедини и трите. Ако времето позволи, монтажът ще бъде в четвъртък, за да може да посрещнем и факела на мира, който ще дойде в Дупница ден по-късно”, обясни зам.-кметът по социалните дейности Крум Милев.