ГРЪМ! Проверяващи нахлуха в Общинската болница в Дупница, докторите Бонев и Кирилов на прицел за нелегално използване на отделения в болницата за високо платени клинични изпитвания на лични медицински центрове?!

Кирил Кирилов и Крум Бонев

Управителя Недин стартира подписка в своя подкрепа, обяви: Не правя нищо без да са ми казали докторите Крум Бонев, Кирил Кирилов, Любомир Таушански, имаме си лекарски съвет!

Проверяващи екипи от РЗОК-Кюстендил, РЗИ, Агенцията по лекарствата и Националния център по кръвопреливане нахлуха едновременно да проверяват общинската МБАЛ „Св. Иван Рилски” навръх празника на Дупница 19 октомври. Масовата и безпрецедентна при всички ръководства до сега проверка е планирана във връзка със сигнали за нелегално използване на отделения в болницата за високо платени клинични изпитвания, от които определени лекари печелят крупни суми, както и за други нередности. За далаверите с клинични изпитвания на глюкомери с участието на лекари общински съветници, в. „Вяра” публикува обстойно разследване.

Оказа се, че Д-р Кирил Кирилов, който е общински съветник и шеф на Здравната комисия в Общинския съвет набирал пациентите през частната му практика и медицинския център, плащало им се по 150 лв. на ден, за да си поставят нов модел глюкомер.  Управителят доц. д-р Димитър Недин отсече: “Всичко е законно”.

Като ВЯРА първи информира, скандална схема с експерименти на медицински изделия върху пациенти с диабет се вихри в общинската болница под носа на ръководството на здравното заведение, прокуратурата и контролните органи. На пациентите са плащани по 150 лв. на ден, за да си поставят нов модел глюкомер на английска компания, като за контрол на състоянието са лежали във Вътрешно отделение на болницата.

Доц. Димитър Недин

Набирането на пациенти е извършено от д-р Кирил Кирилов – общински съветник и председател на Комисията по здравеопазване към Общински съвет-Дупница през частната му практика и МЦ „Асклепий” на колегата му общински съветник д-р Крум Бонев, шеф на Вътрешно отделение в общинската болница. Въпреки че общинската болница няма разрешително за провеждане на клинични изследвания върху пациенти, общинските съветници в бели престилки са решили да ползват болницата като база за добре платеното клинично проучване, от което здравното заведение не получава нито лев, твърдят запознати. Извършването на такива изследвания без нужното разрешително е тежко нарушение на здравното законодателство и може да доведе дори до отнемане на лиценза за дейност на общинската болница, която и без това е в тежка финансова криза и с временно ръководство.

Съветниците Йордан Димитров и д-р Йордан Никулчин

Не е ясно и как и.д. управителят доц. Димитър Недин и заместникът му по лечебната дейност д-р Йордан Никулчин са допуснали лекари да ползват болницата за свои нужди и частен бизнес, при това без нужните разрешителни от МЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата.

Справка на „Вяра” показа, че разрешение за провеждане на такива изследвания има само за частния МЦ „Асклепий”, собственост на д-р Крум Бонев. В медицинските среди усилено се коментира, че лекарите в частния център са обърнали експериментите с лекарства върху пациенти в печеливш бизнес и именно поради такива съмнения за конфликт на интереси д-р Бонев напуснал поста на зам.-управител по лечебната част преди време след тежък скандал с тогавашното болнично ръководство. Това е и втори пореден скандал с общинското здравно заведение в рамките само на месец, след като председателят на ОбС Емил Гущеров потвърди и за нарушения при отдаването на общински терени за кафеавтомати без нужните процедури на фирми, близки до общинския съветник д-р Крум Бонев. Общински съветници обмислят да поискат незабавното отстраняване на и.д. управителя доц. Д. Недин заради поредицата скандални случаи.

Налага се въпросът как Крум Бонев е получил лиценз за дейността си, при положение че няма леглова база в „Асклепий”. Проверка на „Вяра” установи, че той няма разрешение и от болницата да ползва свободни легла за собствения си бизнес. По този повод го потърсихме за коментар, той отказа да разговаря с „Вяра”, а д-р Кирил Кирилов не вдигна телефона си. Потърсен за коментар, доц. Димитър Недин заяви: „Мога единствено това да кажа – всичко е законно – и за болницата, и за медицинския център. Имаме всички нужни разрешения спрямо действащите нормативни уредби. Готови сме даже да приемем и други медицински центрове”. Бонев винаги е категоричен: “За ВЯРА информация не давам.”

“Крум Бонев, Кирилов, бившият управител Любомир Таушански, Йордан Никулчин и почти всички шефове на отделения сме приятели, обединени в лекарски съвет. Аз не правя нищо, без те да са ми казали.”- призна пред ВЯРА Димитър Недин.

Заради проверките и поредния трети провал на конкурс за титулярен управител, и.д шефът на болницата доц. Димитър Недин благословил пускане на подписка между персонал и пациенти с подвеждащ хората мотив „против унищожаване на болницата от Общинския съвет” . “Истинската цел е да я представи после пред ОбС – Дупница и обществеността като подписка и в негова лична подкрепа като управител. Подписката се събирана и извън сградата на лечебното заведение в заведения на близкия пазар с цел набиране на възможно най-много подписи.”- звъняха на редакционните телефони възрастни хора от заведение на пазара при стълбите.  „Подписахме се за да има болница, сестрите казаха, че общинарите ще я закриват!” – споделиха подписали се пациенти. “Доц. Недин  е много разочарован от конкурсната комисия и остро критикува пред колеги и медии общинските съветници, които нищо не разбирали. Критики отнесоха и съпартийците на Недин от БСП, които не направили достатъчно за избора му.”- казаха лекари от болницата.

Припомняме, че мандата на и.д управител, гласуван от ОбС за доц, Недин изтече и сега трябва да бъде гласуван нов и.д управител, тъй като един и същи човек не може да заема длъжността до провеждане на конкурс повече от 90 дни. Той се яви на конкурс за втори път и загуби, конкурент му беше доскорошният финансов контрольор на болницата Даниела Ильова, но и тя получи слаба оценка от комисията, съставена предимно от съветници, между които Йонко Гергов, Станислав Павлов от БСП и Йрдан Йорданов от ГЕРБ.

“Няма управител, най-малко Недин, който да е готов да се противопостави на лекарите, бивши зам. управители на болницата Крум Бонев и Кирил Кирилов да напуснат болницата, ако не желаят да пренесат частния си медицински център в болницата, за да спасят здравното заведение, а не да препращат пациенти в медицински център “Асклепи”, които е тяхна собственост. Редно е”Асклепи” да стане общинска собственост, защото го основаха докато бяха шефове на болницата, такива си и останаха, даже дупничани ги короноваха и за съветници. Само така болницата ще бъде на печалба, като тази в Сандански. Това е всичко, което трябва да се направи – “Асклепий” да стане собственост на болницата и без това в него работят всички лекари на общинската болница.  И нека приятелският кръг Недин- Бонев- Кирилов пребъдва во веки” – е мнението на дупничани.

“Лошото е, че от двамата зависи и мнозинството на кмета Методи Чимев и ГЕРБ в общинският съвет и те могат да блокират всеки проект на общинска администрация. За да бъде прокарани идеите на партията победител, са нужни минимум 17 гласа, а ГЕРБ имат само 11 гласа. За да върви работата в общинският съвет и администрацията, Кирилов е избра и за шеф на Здравната комисия. Крайно време е да се прости поне с този пост. В Дупница има 15 прокурора, в Кюстендил още толкова и нито едно разследване няма в тази посока. Нещо повече, Кирилов и Бонев са в основата на сигнала за фалшива диплома на бивш управител, който обаче им се противопостави със цялата си сила като им връчи заповеди за отстраняване от постовете. Така отново се правят на герой, нищо че болницата върви към фалит. Кирилов, Бонев и Таушански управляват болницата през последните 10-13 години и завещаха дълг от 1 100 000 лв , това обаче е на заден план, на фона на детинската постъпка на ексуправителя Росен Тимчев, който с цената да ги изхвърли зад борда, получи “пробация” за неистинска диплома по здравен мениджмънт. Не случайно и романът “Под игото” завършва с Мунчо, който единствен се осмелил да протестира и предизвиква спонтанния изблик на Вазов:”-Лудите, лудите, те да са живи!” – са коментарите в общинския съвет.

От началото на мандата си Недин успя да забърка болницата в няколко скандала и съмнения за нарушения, но не успя да изпълни нито една мярка от плана за реформи, гласуван от ОбС-Дупница и предпочете да заложи на медийни изяви с фланелка на Владимир Путин. Дълговете на болницата са над 1 500 000 лв, сметките и са запорирани.

Кметът Методи Чимев и депутатът Ивайло Константинов

Изход от създалата се ситуация посочи д-р Матеий Попниколов от ГЕРБ и депутатът Ивайло Константинов. Двамата са категорични, че управителят трябва да предприеме 30 % съкращения, да разкрие медицински център в здравното заведение и аптека. 

Съветниците Емил Гущеров и Матей Попниколов

“Това е стратегията и практиката в частната болница на Дупница, която няма нито един лев задължения, напротив”, каза д-р Матей Попниколов, който е бивш шеф на Здравната каса в Кюстендил, бивш хирургия в общинската болница и шеф на хирургия в частната болница.

Предложението беше записано в програма за финансова стабилизация на болницата. Недин не направи нито една стъпка в тази посока.

“Крайно време е Димитър Недин да започне да работи като управител, не може зам. кметът Олга Китанова да му води счетоводството месеци наред.” – обяви на сесия през лятото кметът Методи Чимев.

В отговор Недин разпери тениска на Путин пред любимите си журналиски. Той разкопча престилката и позира гордо като актьор от Балшой театър. ” Щеше да е весело, ако не е толкова трагична реалността. Явно го “дава на уволнение” и си позволил това предизвикателство с фланелката на руския президент на гърдите. “Що за стойки са това, болницата затъва,  а той … Путин”, чудят се и общинари и дупничани.

Една от причините е, че почти всички шефове на отделения и голяма част от лекарите в болницата работят в свой собствени медицински центрове, които обират пая от здравната каса, без да се харчат за материална база по разкриване на отделения и същински лечебен процес. За това хирургическо отделение, като и останалите са в пълна мизерия и лекарите в общинската болница не се решават да правят никакви операции, освен шевове на рани. И като че точно за общинската болница е написана поговорката: “Крадецът вика: “-Дръще крадеца!”

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПЕЧАТНОТО ИЗДАНИЕ!