Одиторите на общинската счетоводна къща вдигнаха ръце от безобразията на Иванка Терзийска, дупничани: Ред е на кмета на Дупница Чимев да извика прокуратурата

Иванка Терзийска

 

 

  • Лидерът на ОДБ Костадин Костадинов се изцепи: Няма основание да се сезира прокуратурата

 

Одиторите Николай Попчев, Радослав Китов и Георги Вълев са прекратили финансовата проверка в общинската счетоводна къща на Дупница с настояването кметът Методи Чимев да предаде разследването срещу бившата управителка Иванка Терзийска.

Методи Чимев

Както е известно, вече има одитен доклад, в който са описани установените нарушения. Документът ще бъде дискутиран на утрешната сесия на ОбС – Дупница. След обсъждането съветниците трябва да решат дали да го предадат на прокуратурата.

Румяна Гиргинова

„Настояваме за пълно разследване на счетоводната къща. Наложително е Агенцията за държавна финансова инспекция да влезе не само в счетоводната къща, а и във всички общински дружества и предприятия. Настояваме журналистите да хвърлят пълна светлина на случващото се”, обявиха читатели на вестник „Вяра”. Дупничани са категорични, че кметът Методи Чимев трябва да продължи започната акция срещу Терзийска, която стартира на предходна сесия с искането за отстраняването на счетоводител №1. Хората искат градоначалникът да защити интересите на дупничани, като внесе документите за нередностите в прокуратурата.

Костадин Костадинов

Пръв защитник на Иванка Терзийска за пореден път се оказа Костадин Костадинов, лидер на ОДБ в Общинския съвет в Дупница и шеф на икономическата комисия.

„Няма достатъчно основание за сезиране на прокуратурата. Одитният доклад е само маркер за нередности”, високопарно Костадинов защити Иванка Терзийска на фона на документите, които изскочиха.

„Дали не пази поста на жената на шефа си Ени Лефтеров”, питат дупничани.

Както „Вяра” писа, при проверката лъсна, че Иванка Терзийска е пребивавала в хотел „Царев връх” в Рилския манастир, където броила 3270 лв. за ядене и пиене. Разходът е опакован като семинар – нещо, което е в разрез с предмета на дейност на фирмата. Тя е била и в Гърция за сметка на счетоводната къща, която е хлътнала за удоволствието с 3234 лв. Терзийска не е упоменала с кого е била по тези курортни дестинации, няма посочен брой участници, нито какво са правили на тези семинари. Намерени са и фалшиви фактури за над 4000 лв. Офис обзавеждането на счетоводната къща възлиза на 12 828 лв., то обаче не е заприходено по съответните материални сметки. В счетоводната къща Терзийска е назначила сина на директорката на ОУ „Св.св. Кирил и Методи” Райко Ангелов – Петър, а главен счетоводител на счетоводната къща била Младенка Гиргинова – Чучукова, дъщеря на директорката на ОУ „Евлоги Георгиев” Румяна Гергина. Счетоводител при Терзийска е била и снаха й Димитрина със заплата от 500 лв., като паралелно е работила и като касиер-домакин в ОП „Паркинги и гаражи” със заплата 550 лв. на месец. По времето на управителката Елена Малчева снахата е вземела и надбавки всеки месец в размер от 100 до 150 лв.

Счетоводител при Терзийска била и съпругата на собственика на частната болница в Дупница Ени Лефтеров. Счетоводната къща е раздала за две години на служителите си общо 30 150 лв. като допълнително финансово стимулиране. Счетоводителите са една шепа, а раздадените сим карти за мобилни услуги за сметка на счетоводната къща са 129 на брой. Безразборно са раздавани и таблети и лаптопи на външни за дружеството лица.

Терзийска си е броила и двойна заплата, тъй като имала отменен от НОИ болничен лист. Тя броила 14 782 лв. без ДДС на служителя си Иво Ников – компютърен специалист, който чрез фирмата на баща си се превърнал в ексклузивен доставчик на офис оборудване и канцеларски материали. 2000 лв. Терзийска дала на Николина Чакърдъкова за празничен концерт на 19 октомври 2012 г. в Дупница.

Терзийска със счетоводителките й са изяли и тонове желирани и шоколадови бонбони, зърнени закуски и шоколадови яйца. Купили са си очила с падащи очи, детски шапки, раници, чехли, тетрадки, апарат за мерене на кръвно, козметика, парфюми, сувенири, саксии за цветя и безброй други жадувани неща.

Иванка Терзийска е била толкова ценен кадър, че съвместявала длъжността управител на счетоводната къща с длъжността старши специалист контрол и координация в „Напоителни системи”, чийто офис е над нейния. От „Напоителни системи” Терзийска прибирала 1186 лв. месечно за 4-часов работен ден. Не е ясно кога точно е работила, след като е на 8-часов работен ден в счетоводната къща, където се е разписвала срещу 1237 лв. Любопитна подробност е фактът, че между 2012 и 2017 г. майката на главната й счетоводителка Младенка Гиргинова – Румяна, директор на ОУ „Евлоги Георгиев”, е дала граждански договор на Терзийска. И таткото на счетоводителя й Петър – Райко Ангелов, директор на ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, е давал пари Терзийска по граждански договор. Граждански договор Терзийска е получила и от директорите на ОУ „Христо Ботев” в село Крайници и ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в село Яхиново. Така само по гражданските договори Терзийска е събрала 12 209 лв., които одиторите отчитат като причинена вреда на дружеството по вина на управителя.

Дупничани питат дали Иванка Терзийска ще има доблестта да върне неправомерно взетите пари?

Иванка Терзийска върти парите на община Дупница от времето на кмета Панчо Панайотов. Тя е абсолютно несменяемият служител в общината. Въпреки че на няколко пъти е предавана на прокуратурата за сериозни финансови нарушения, тя винаги излиза суха от ситуациите.