Огнян Минчев с остра реакция за развято знаме на Донецката република на Шипка

 

 Ако трябва да пазим отношенията си с Русия, не трябва ли да правим същото и с Украйна, попита известният политолог

 

На официално честване на Шипченската епопея се демонстрира знаме на терористична сепаратистка организация, съставена от криминални елементи. То е въпрос не на идеология и политически пристрастия – въпрос е на държавническа отговорност да не допуснеш това да се случва пред очите ти. Имам предвид както президента Радев, така и всички останали официални лица на празненството. Това пише в остър коментар по въпроса политологът проф. Огнян Минчев в профила си във фейсбук.

Ето цялата му позиция:

„В България подобни безобразия се извиняват с аргументи на „висша държавна мъдрост“ – един вид „трябва да пазим и развиваме отношенията си с Русия, които са от ключово значение за нас, особено в днешната напрегната международна обстановка“. Подобни русофилстващи геополитици от Ганковото кафене не могат да отговорят на един елементарен контравъпрос – а не трябва ли да пазим и развиваме отношенията си с Украйна – 40-милионен наш съсед през Черно море, с който ни свързват не по-малко исторически връзки и настоящи интереси, отколкото с Русия?

Оставям настрана моралното измерение на проблема – публично и официално да игнорираш борбата за свобода и национална независимост на един народ като украинския – с който, повтарям, ни свързват много минали и настоящи събития и интереси. У българските русофили – особено от болшевишки произход, не се наблюдава наличието на орган за морални чувства. Но не мога да оставя настрана прякото жертване на българския национален интерес – потребността от развитие на дългосрочно сътрудничество и уважение между народите и държавите на България и Украйна.

Вие как ще се почувствате, ако на официално събитие в Киев, в присъствието на президента на Украйна, бъде развят байрак на – не дай си Боже – агресивна сепаратистка организация срещу България? Какви чувства ще изпитате към Украйна и дали ще искате да се сближите с нея?

Моля, спазвайте приличието, господа! Каквито и да са възгледите ви, официалните ви позиции изискват отговорност и придържане към правила. Защото демонстрирате страх и мижитурщина – за подобно безобразие от Москва няма дори да ви потупат по рамото.”

Държавният глава Румен Радев присъства на тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. на връх Шипка. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и войници от руската армия отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Историческото сражение на връх Шипка беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция“, а командирът на дружеството подари сабя на българския държавен глава.