Зам.-министър Султанка Петрова: Пристрастяването на децата към компютрите е равно на това към наркотиците, алкохола и комара

Султанка Петрова

 

Трябва да се вземат спешни мерки, иначе тези тежки инциденти ще продължат. Агресията сред децата е навсякъде. Това каза в предаването “Събуди се” по Нова тв д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика. Тя коментира убийството на 11-годишната Никол в Бургас.

“Аз отдавна алармирам за този проблем. Родителите намериха електронни забавачки на своите деца. Преди години Световната здравна организация обяви, че пристрастяването към компютрите е равно на това към наркотиците, алкохола, комара. Всички трябва да се обединим – общество, родители, политици, учители. Опасностите дебнат навсякъде. Най-много сме виновни ние, възрастните. Кой упражнява контрол върху приятелите във фейсбук, какви филми гледат децата ни? Трябва незабавно да вземем спешни мерки. Всички заедно, защото поотделно няма да се справим”, категорична беше Петрова.

Гост в предаването беше и бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов.

“В училището, което ръководя, е забранена употребата на мобилни телефони. Мобилният телефон става опасен, когато се използва безконтролно. Родителите недоволстват срещу такава забрана, защото те искат да са в постоянен контакт с децата си, без да имат нужда от това. Масово деца от втори, трети, четвърти клас имат телефони. Ние проведохме няколко срещи, на които обяснихме на родителите вредата от мобилните телефони и как много лесно могат да се създадат фалшиви профили в социалните мрежи”, разкри Стаматов.

По темата се изказа и психологът Младен Владимиров. “Това е поредна серия на един дълъг сериал. Трябва да се направи цялостна система. Само така може да се предотвратят инцидентите. Когато говорим за децата си, трябва да мислим, че говорим за националната ни сигурност. Социалните мрежи не са страшни. Страшни са тези 3000 приятели, които допускаме до нашия свят. Социалната мрежа трябва да бъде за най-близките хора и приятели, а всички други трябва да бъдат рестриктнати. Родителите трябва да разберат това”, даде пример психологът.