Омбудсманът Мая Манолова ремонтира стара къща край Кюстендил, хората питат: Колко струва имотът, как смогва да прави нови вили с 4 кредита?

 

Омбудсманът Мая Манолова се е заела трескаво с ремонт на стара къща в околностите на Кюстендил. Идеята на кюстендилката и съпруга й Ангел Найденов е да превърнат старата къща в кокетна вила. Новината мълниеносно обиколи публичното пространство.

Хора от региона звъняха на редакционните телефони да питат наистина ли омбудсманът ремонтира поредна къща, къде се намира, на каква стойност е, от кого е закупен имотът, има ли намерение да купува още нещо и какви са харчовете й за тоалети?

Потърсена от в. „Вяра” за коментар, Манолова не вдигна телефона си, но запазва право на отговор на въпросите, които вълнуват обществеността. „Наистина ли Манолова се е сдобила с поредния имот? В същото време слабите и онеправдани граждани, на които помага и защитава, продължават да мизерстват. Тези хора дори не могат да си помислят за ремонти, камо ли за имоти. Как Манолова се справя с 4 кредита?”, учудено питаха някои от хората. Други са убедени, че новата къща ще бъде много добре подредена и наредена.

Според информациите Манолова иска с половинката й да си имат свое местенце, където да отсядат, когато посетят родното й място. Тя има бащина къща в града. Но там живее омъжената й дъщеря с мъжа си и внука. Според запознати поначало това не пречело на никого, защото и Манолова, и Найденов почти през цялото време били в София поради своите ангажименти. През уикендите обаче, когато пътували, за да видят бебето, не искали да притесняват младото семейство. Затова двамата взели решение да започнат ремонт на селската къща.

„Тя не е голяма, но Манолова ще направи всичко с вкус. Такава си е – с каквото се захване, всичко довежда докрай. Оправна жена е и не се отказва. Ще им е добре, на спокойствие, малкият и той да тича из двора лятото”, коментират съседи на Манолова в Кюстендил. Омбудсманът пък вече намерила бригада, която да върне живота на старата къща и да я превърне в китна вила, където двамата с Ангел да си почиват и да се радват на внучето. Манолова обичала да е сред природата, крояла планове да отглежда цветя, но за момента се радва само на дивораслите кокичета, поникнали вече в двора на селската къща, твърдят съседи.

Припомняме, 135 000 лв. струва къщата на Манолова и Найденов в пернишкото село Рударци. Както „Вяра” писа, в двора Манолова е наредила гараж, барбекюта и други удобни пристройки. Имота си е купила от местен човек, броила е парите кеш.
В имотната декларация на омбудсмана от април 2017 г. пред Сметната палата е записано, че къщата е 135 кв.м разгъната застроена площ. Иначе се разполага на 1013 кв.м площ. Придобита е за 2015 г. Сделката е била за покупко-продажба на терен и договор за строителство на сграда. Според декларацията всички разходи са покрити със собствени средства, личен кредит и кредит, изтеглен от съпругата. В графата за земеделски земи и гори, превозни средства и прехвърляния няма нищо за деклариране. Наличните парични средства са от заплати и спестявания от Ангел Найденов, като в момента на подаване на декларацията са общо 23 500 лв. Банковите влогове са на името на Ангел Найденов и са на стойност 15 300 лв. Манолова виси с 4 кредита, както е известно. Остатък от кредит от предходни години в размер на 16 045 евро, остатък от кредит от предходни години на 8000 лв., има друго задължение от 40 379 лв. и задължение на името на Ангел Найденов от 1600 лв.