Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияПравителственият ”Еърбъс” прибира българите от Тимишоара, след като превозвачът не може да...

Правителственият ”Еърбъс” прибира българите от Тимишоара, след като превозвачът не може да осигури самолет

90 души се намират все още на летището, а други 23-ма – майки с деца, са настанени в хотели в околностите

 

По разпореждане на премиера Бойко Борисов самолет “Еърбъс 319” на Авиоотряд 28 извърши извънреден полет до летище Тимишоара, за да прибере група българи.

Пътниците бяха блокирани на летището в Тимишоара, след като самолет на нискотарифния авиопревозвач “Райън еър” е бил отклонен от маршрута Лондон-Пловдив към летището на румънския град в понеделник вечерта.

След подаден сигнал българското посолство в Букурещ е влязло в контакт с летищните власти, както и с представители на авиокомпанията.

До момента 62-ма граждани с два автобуса пътуват към София и вече са на българска територия. 90 души се намират все още на летището в Тимишоара, а други 23-ма души – майки с деца, са настанени в хотели в околностите.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски организират извънредния полет на правителствения “Еърбъс 319”, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. Това се налага, след като се оказа, че превозвачът не може да осигури самолет и че от съдействие имат нужда много семейства с малки деца. Тъй като самолетът може да превози 93-ма пътници, с приоритет на борда ще бъдат качени семействата с малки деца, възрастните хора и тези, които се нуждаят от лечение.

За останалите ще се търси решение за транспортиране по суша.

До момента на два пъти на българските граждани са им осигурени ваучери за храна. Почетният консул на Република България в Тимишоара е поел ангажимент да посети сънародниците ни на летището и да окаже съдействие, тъй като на място нямаме дипломатическо или консулско представителство.

Решението за изпращане на правителствения самолет бе взето от премиера, след като той, министър Захариева и омбудсманът Мая Манолова бяха сигнализирани от редица граждани в социалните мрежи и по телефона, допълват от правителството.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular