Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвят Откриха следи от отрова в италиански ресторант, посетен от Скрипал и дъщеря...

 Откриха следи от отрова в италиански ресторант, посетен от Скрипал и дъщеря му

Великобритания смята да обсъди с партньорите си от НАТО какви стъпки да предприеме

 

Следователи са открили следи от нервнопаралитичното вещество, с което са били отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му, в ресторант. Двамата се хранили там миналата неделя следобед, предаде Би Би Си.

Веществото било открито в италианския ресторант “Дзици” в град Солсбъри, Южна Англия. Доколкото е известно, други клиенти, които са били там по същото време, не са в опасност, се казва в информацията на Би Би Си, която не цитира източник.

Бившият полковник от руското разузнаване, хвърлен в затвора през 2006 г. в Русия по обвинения, че е шпионирал за Великобритания, беше намерен в безсъзнание заедно с дъщеря си на пейка близо до търговски център в Солсбъри. Повече от 250 служители от британските антитерористични части участват в разследването на случая, каза министърът на вътрешните работи Амбър Ръд след среща на кризисния комитет “Кобра”. Великобритания смята да повдигне случая с отровения руски двоен агент пред своите съюзници от НАТО, са заявили от британското министерство на отбраната малко след като в събота бе проведено заседание на извънредния съвет, познат като „Кобра“, пише вестник The Independent.

„Не бива да избързване, но трябва да имаме подобаващ отговор и това е нещо, което ще обсъдим с нашите партньори от НАТО“, заяви Тобиас Елууд от ведомството.

В късния следобед на събота вътрешният министър на Великобритания Амбър Руд свика заседание на извънредния съвет заради случая на отровения руски двоен агент Сергей Скрипал.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular