Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникОценката на историците! Крепостта в Перник става единствено за шоу, кметът Церовска:...

Оценката на историците! Крепостта в Перник става единствено за шоу, кметът Церовска: С инициативен комитет ще върнем славата й

 

Инициативен комитет ще върне истинската слава на пернишката крепост. Той ще бъде учреден с широка подкрепа и в него ще участват известни български историци, интелектуалците на Перник и хора, които са ангажирани с историята на града. Това предложение направи кметът на община Перник Вяра Церовска в рамките на дискусията, която се проведе за историята на твърдината, какво се е случило през Античността, Средновековието и Възраждането.

„Инициативният комитет  ще  помогне да се говори за пернишката крепост  като едно автентично място с богата история. Ще трябва да се изгради проект и да покажем на перничани и гости на града крепостта такава, каквато е. Историята й е изключително интересна. Ние всички искаме да я видим крепостта толкова истинска, колкото е била през годините назад. Това е моят стремеж и съм убедена, че това е желанието на всички перничани, защото това е силата на Перник и ние сме длъжни да работим за това“, категорично заяви кметът Вяра Церовска.

Дискусията премина при голям интерес и в нея взеха участие зам.-кметовете Севделина Ковачева и Йордан Павлов, преподаватели от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски. Сред тях бяха заместник-деканът доц. Георги Николов – специалист по средновековна българска история, проф. Тотко Стоянов – специалист по антична археология, гл.ас. Даниела Стоянова – специалист по археология. Сред историците бяха и перничаните проф. Надя Манолова – специалист по Българско възраждане, и доц. Александър Николов – специалист по средновековна история.

„Тази възстановка за мен е несполучлива. Това, което се вижда от шосето, наподобява на крепост, но отблизо се вижда една свръхмодернистична възстановка, която влиза в разрез със самия обект и може да се използва за някакво шоу, за концерти или за нещо друго, но не може да бъде атракция на една древна и средновековна крепост. Пернишките интелектуалци би трябвало да се обединят в единна оценка за бъдещото премахване на тази бутафория. Трябва да се стигне до нов идеен проект, който да бъде съгласуван както с обществеността, така и с ръководството на общината и Регионалния исторически музей, за да не се допусне отново някакво калпаво и неподходящо изпълнение“, посочи доц. Георги Николов.

RELATED ARTICLES

Most Popular