Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПарчета от мазилка и керемиди падат от Джамията в Дупница, уредникът Катя...

Парчета от мазилка и керемиди падат от Джамията в Дупница, уредникът Катя Йоцова: Нужно е сградата да се обезопаси, може да пострадат хора

За спасителните ремонтни дейности в тазгодишния бюджет на общината са предвидени 100 000 лева

Сградата на Джамията в Дупница се руши и представлява опасност за хората, които минават по ул. „Иван Вазов“. За това алармира уредникът на галерия „Околийска къща“ Катя Йоцова.

Вътрешната част е осеяна с парчета мазилка и счупени керемиди

Пораженията по многовековната сграда са особено големи след последните снегове и студове. Големи късове от мазилката са се откъснали и са паднали в преддверието на Джамията. Има и паднали керемиди на улицата и във вътрешната част. „Преди няколко дни част от мазилката падна до място, където седяха тийнейджъри. Попитах ги не чуха ли, не видяха ли какво се случва и че има опасност за тях. Вдигнаха рамене“, каза още галеристката. И заяви, че трябва да се вземат мерки сградата да бъде обезопасена. Тя посочи и входа на Околийската къща, където също има паднали керемиди, а други всеки момент може да се сринат и допълни, че постоянно предупреждава хората да се пазят.

Джамията е в окаяно състояние не от вчера. Руши се от години. Тя бе ремонтирана през 2007 г. със средства по програма „Красива България”. Няколко години по-късно специално назначена комисия установи, че ремонтът е изпълнен некачествено – рушаща се мазилка, течове, мухъл, а през последните години и растящи по покрива й дървета.

Входът на Околийската къща също е опасен

Припомняме, че от общината увериха, че тази година на сградата на Джамията ще бъде извършен ремонт. „До месец и половина ще стартира процедурата по избор на изпълнител. Тъй като Джамията е паметник на културата, ремонтът може да се извърши само от лицензирана фирма. Има и срокове за обжалвания, така че се надяваме същинската работа да започне в топлите месеци”, заяви за „Вяра“ пиарът на общината Христо Апостолов.

За спасителните ремонтни дейности в тазгодишния бюджет са предвидени 100 000 лева. Средствата са от собствените приходи на община Дупница. От общинската администрация припомниха, че по тяхно искане лицензирани фирми са остойностили предстоящия външен ремонт.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular