Първата “Синя стая” в прокуратурата за разпит на деца отвори врати в Кюстендил, художниците на Евгени Серафимов я изрисуваха за 4 часа

Евгени Серафимов и неговите ученици изрисували стаята

 

Ивайло Илиев: Целта е децата да се чувстват сигурни

Първата по рода си „Синя стая” в прокуратура на територията на страната отвори врати в Кюстендил. Идеята за нейното създаване е на председателя на Районна прокуратура – Кюстендил, Ивайло Илиев. В „Синята стая” ще бъдат разпитвани деца, които имат връзка с наказателното или гражданското производство, деца, които са свидетели или са пострадали, заяви Илиев.

Ивайло Илиев

„Целта на тази стая е децата да се чувстват сигурни, да не са притеснени от атмосферата, която би ги притеснила в една институция. По тази причина и стаята, в която ще се разпитват, е оформена като детска стая. Към нея има още едно помещение, което е отделено с огледален прозорец. В него ще присъстват разследващите органи – съдията, прокурорът, може и адвокатът, които няма да имат пряка връзка с детето, което се разпитва. Посредством микрофон може да се задават въпроси на педагога, който ще бъде при детето и ще има слушалка в ухото си, а той да го перифразира към малкия свидетел”, каза Ивайло Илиев.

Синята стая

Създаването на стаята е изцяло със средства, реализирани като икономия от страна на Районна прокуратура – Кюстендил. Малка част от средствата са дадени и от съдилищата на територията на Кюстендил, а играчките в стаята са дарени от прокурорите и от съдебните служители. Стаята е изрисувана от школата „Новите майстори” на художника Евгени Серафимов, които бяха награди от председателя на Окръжна прокуратура – Кюстендил, Камелия Стефанова и Ивайло Илиев.

По думите на Серафимов заедно с шестимата му ученици са изрисували стаята за около 4 часа, като са се съобразили средата да бъде такава, че да действа максимално релаксиращо на децата.