Павлова: Пари от ЕС само срещу доказана ефективност

Ако искаме да отстояваме и да защитаваме политиките си, трябва да видим дали имаме добавена стойност, каза Павлова

 

Големият въпрос е Как с по-малко да направим повече?“. Излизането на Великобритания означава 15 млрд. евро по-малко в бюджета на ЕС. Това заяви  Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 на Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“.

Следващата година ще започне конкретният дебат за бъдещето на Европа: каква Европа искаме след 2020 г., какъв бюджет ще имаме, колко ще ни струва Брекзит и как с по-малко пари искаме да направим повече, коментира тя.

Според Павлова става въпрос за кохезионната, но и за общата политика на ЕС. Как ще продължим, за да подобряваме базисната си инфраструктура, да догонваме другите държави в растеж, а като външна граница как решаваме проблемите.

„Вчера бях на дебат с комисаря Йотингер. Ако искаме да отстояваме и да защитаваме политиките си трябва да видим дали имаме добавена стойност от инвестициите. Ако не можем да докажем ефекта на това финансиране, то не може да бъде защитено.

Следващата година колелото ще се завърти с повече проекти, но трябва да докажем, че можем да работим ефективно. Критерият пари срещу реформи ще остане да бъде действащ, за да може да имаме добро европейско финансиране”, посочи министърът.

По думите й важно е и как ще завършат преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Това ще струва много, предположи министърът. „Не трябва да правим инвестициите и усвояването на парите по проектите в последния момент, ресурсът не ни е гарантиран докрай, а при определени условия”, предупреди Павлова.