Порошенко подписа образователния закон и заяви, че Украйна ще спазва правата на малцинствените групи, Унгария готова с вето срещу Киев

Петро Порошенко

 

Украинският президент Петро Порошенко подписа новия закон за образованието в страната, съобщи ТАСС. Той подчерта, че законът “повишава ролята на държавния украински език в образователния процес” и осигурява равни възможности за всички, защото гарантира на всеки випускник високо ниво на владеене на езика, необходим за успешна кариера в Украйна.

Няколко страни се противопоставиха на закона. Те смятат, че той застрашава представителите на техните малцинства в страната. Такива страни са Румъния, Молдова и Русия. Президентът на Румъния Клаус Йоханис отмени своята официална визита в Украйна.

Порошенко подчерта, че неговото правителство ще продължава да спазва правата националните малцинства в страната. Той определи Украйна като пример за съседните страни. Според него обучението в средните училища ще става изключително на украински.

„Унгария е готова да блокира всякакви инициативи, които ще са в полза на членството на Украйна във всякакви международни организации, включително и ЕС. Ние знаем, че това ще има влияние върху бъдещето на страната“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Сиярто определи новият закон като „позорен и противоречив“. Според него така Украйна не може да отговори на европейските ценности.