Певецът Владимир Ковачев от Сапарева баня 7 часа дра гърло на събора в Алино, пя на уше на Венко Шуманов, Ради Дудин, Иво Попов, Митко Димитров и Иван Гергинов…

 Майсторите Николай Айдаров и Георги Арангелов сготвиха 500 л вкусен телешки курбан за съборяните в самоковското село

Хиляди извиха хора на събора в самоковското село Алино, а музикантите от оркестър от Сапарева баня ги веселиха до зори.

Музикантите Любчо, Георги Найденов, Наско Банев и Илия се раздаваха докрай – свириха и пяха цяла нощ като за световно. Певецът Владимир Ковачев от Сапарева баня дра гърло в продължение на 7 часа и с неговите изпълнения разигра сърцата на хората.

На мегдана се изви хоро на 3 ката и настроението се покачваше в унисон с градуса на жарката нощ. Владимир Ковачев пя на ухо любими песни на бизнесмените и приятелите си Венко Шуманов, Ради Дудин, Иво Попов, Митко Димитров и Иван Гергинов.

Бизнесмените бяха сред първенците, седнали на ВИП маса, като вдигаха често наздравици с маркови питиета и вкусни мезета. Празникът продължи до полунощ с много настроение, песни и танци. Майсторите Николай Айдаров и Георги Арангелов сготвиха 500 л вкусен телешки курбан и бе раздаден на съборяните около обяд. Кметът Борис Брейчев следеше празникът да върви по ноти. Селската църква „Св. Никола“ отвори врати за посетители и с празничния водосвет, отслужен от отец Георги, се даде подобаващо начало на тържеството по случай празника. На площада хората пяха, играха народни хора и се веселиха.

„Откакто се помня, всяка година има събор в събота. Тогава се събират няколко поколения, независимо кой къде е, дори и в чужбина, всеки гледа да дойде при корена си в село Алино. Родовите връзки са силни, хората тачат и традиционния курбан за здраве, който се прави от години. Тук живеят около 150 човека, но с хората от други населени места, които имат къщи в селото, сме близо 1000 души. За събора идват хиляди души и смело мога да кажа, че това е един от големите събори в Самоковско“, сподели кметът Борис Брейчев.

Местната певческа група за автентичен фолклор към НЧ “Васил Левски 1937 г.“ с ръководител Момчил Чалъков вдигна хората на крак, като се изви дълго хоро. За 2017 г. групата е завоювала три първи награди в община Земен и още 7 първи награди в други области на фестивали. Участие взеха и певческата група на село Рельово. Младият народен певец Христо Косашки също пя на събора. Той изпълни душите на хората с песните “Родино мила”, “Чеканчево”, “За тебе, либе” и много други.