Пхенян: Тръмп ни обяви война, ще сваляме US бомбардировачи

 

Пентагонът: Готови сме за война със Северна Корея, военните ще представят на Тръмп варианти за противодействие, ако провокациите продължат

 

Външният министър на Северна Корея заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е обявил война на страната му.

Той каза също и че Пхенян си запазва правото да предприеме контрамерки, в това число и сваляне на американски стратегически бомбардировачи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

“Целият свят трябва ясно да помни, че САЩ първи обявиха война на нашата страна”, заяви дипломат номер едно на Пхенян И Йон-хо пред репортери в Ню Йорк.

“Тъй като САЩ обявиха война на нашата страна, ние ще имаме пълното право да вземем контрамерки, в това число и свалянето на стратегически бомбардировачи на САЩ, дори когато те не са в границите на въздушното пространство на нашата страна”, предупреди министърът.

“В светлината на обявената от Тръмп война всички опции ще бъдат на масата за подготовка на операциите на върховното ръководство на Корейската народнодемократична република”, заяви министърът, преди да напусне Ню Йорк, където беше за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Думите на дипломат номер едно на Пхенян бяха в отговор на предупрежденията от администрацията на Тръмп, че на масата са всички опции за справяне с развитието на севернокорейската ракетна и ядрена програма и със заплахите на Пхенян да се сдобие с оръжие, способно да достигне територията на САЩ.

“Ако Северна Корея не прекрати провокативните си действия, ние гарантираме, че на президента ще бъдат предложени варианти за действия, които ще позволят да се справим с тях”, заяви говорителят на Пентагона полковник Робърт Манинг,

Белият дом окачестви като “абсурдни” твърденията на севернокорейския външен министър.

“Не сме обявили война на Северна Корея. Да се твърди подобно нещо е абсурдно”, заяви пред репортери говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс.

Междувременно Северна Корея позиционира военната си авиация и засили отбраната си по източното крайбрежие, след като американски бомбардировачи прелетяха над Корейския полуостров.

 

снимка

Външният министър на Северна Корея И Йон-хо: Целият свят да помни, че САЩ първи ни обявиха война